Hlavní obsah
3,7
(10)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tradiční recept na sekaná kuřecí játra pochází z židovské kuchyně a představuje jeden z nejlahodnějších způsobů, jak si tuto poměrně levnou surovinu vychutnat.  

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g kuřecích jater
  • 2 ks cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 3 ks vejce
  • 3 lžíce listové petržele
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Opláchněte kuřecí játra, osušte je na papírovém ubrousku a nakrájejte je na menší kousky. Odstraňte při tom zbytky tuku, cév a tmavě zbarvené části. Cibuli nakrájejte nadrobno.

02.

V pánvi rozehřejte lžíci sádla (ideálně husího) na vyšší, ne však nejvyšší teplotu. Vsypejte cibuli a za občasného míchání ji pomalu opékejte, dokud nezačne karamelizovat a zlátnout. Potrvá to asi 10 až 15 minut.

Tip: V židovské kuchyni se často používá tzv. šmalc, kuřecí nebo husí tuk, který dodá i jednoduchým jídlům překvapivě lahodnou chuť. Můžete si ho pomalu vyškvařit z odřezků tuku a kůží, případně použít dostupnější kachní sádlo.

03.

Opečenou cibuli dejte na chvíli bokem, do uvolněné pánve přidejte ještě trochu sádla a rozehřejte ho na vyšší teplotu. Vložte játra a zprudka je opékejte, až začnou zespoda hnědnout (buďte opatrní, játra můžou prskat). Poté je obraťte, osolte a opepřete a opečte dohněda i z druhé strany. Podle velikosti kousků to bude trvat 3 až 4 minuty z každé strany.

04.

Až budou játra opečená dohněda a pevná na dotek (jeden kousek vyjměte z pánve a rozkrojte, uvnitř by měla být světle růžová), přeložte je i s tukem z pánve a opečenou cibulí do mixéru a velmi krátce nahrubo rozmixujte, postačí dva až tři pulzy.

05.

Nakonec do směsi zlehka vmíchejte najemno nastrouhaná vejce a nasekanou petrželku. Nechte v chladu rozležet alespoň dvě hodiny a podávejte stylově s macesem nebo jiným oblíbeným chlebem.

V tradiční židovské kuchyni najdete mnoho dalších inspirativních receptů na levná a rychlá jídla. Pečený bramborový kugl připomene bramboráky a chutnat vám určitě bude i nudlový kugl s tvarohem nasladko.

Reklama

Načítám