Článek
Postup
Krok 1: Játra očistěte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte najemno a česnek nakrájejte na plátky.
Krok 2: Cibuli a česnek opečte na oleji. Česnek pak vyjměte a přidejte lístky rozmarýnu. Pak přidejte do pánve játra.
Krok 3: Opékejte je 10 minut. Míchejte a dohlédněte, aby se opekly ze všech stran. Přidejte šťávu vymačkanou z jednoho pomeranče a pod pokličkou duste dalších 10 minut.
Krok 4: Přidejte do směsi portské a nechte ho trochu odpařit. Vařte přibližně 5 minut. Pak směs stáhněte z ohně a dejte do vyšší nádoby. Přidejte sůl, pepř a směs rozmixujte.
Krok 5: Přilejte smetanu, polovinu másla a směs ještě jednou promixujte.
Krok 6: Paštiku rozdělte do čistých sklenic. Zbylé máslo nechte rozpustit. Můžete do něj přidat navíc lístky rozmarýnu a 2 lžíce pomerančové šťávy. Ochucené rozpuštěné máslo nalejte na paštiku a nechte ztuhnout.
Krok 7: Paštiku podávejte s plátky opečené bagetky. Ty jednoduše nakrájejte, pokapejte olejem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte dozlatova. Můžete dozdobit brusinkami nebo karamelizovanou cibulí.
Paštika nemusí být tabu ani pro vegetariány. Co zkusit jemnou celerovou paštiku nebo houbovou bezmasou paštiku s ořechy a vínem?