Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Chcete vědět, jak zařídit, aby kuřecí maso nebylo suché jako týden starý rohlík? Jednoduše: umelte ho, přidejte omáčku à la bolognese, zapečte s gnocchi a zasypejte pořádnou dávkou sýra.

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g gnocchi
    1
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 plátků anglické slaniny
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 250 g žampionů
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sójové omáčky
    6
  • 500 g mletého kuřecího masa
  • 2 plechovky krájených sterilovaných rajčat
  • 2 špetky soli
  • 200 g mozzarelly
    7
  • 50 g parmazánu
    7
  • 1 hrst čerstvé bazalky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Lámete si hlavu, kde seženete mleté kuřecí maso? Zajisté vám ho rád připraví leckterý řezník nebo ho koupíte ve větších supermarketech. Použít můžete i mleté krůtí maso.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 200 °C. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a přidejte pokrájené plátky slaniny, tenké plátky cibule, nastrouhanou mrkev, plátky žampionů, utřený česnek a nasekaný rozmarýn. Směs osolte a za občasného míchání obdělávejte na středním plameni asi 15 minut, dokud není vše měkké.

02.

Do omáčkového základu vmíchejte protlak, sójovou omáčku a mleté maso. Rozmíchejte, aby maso netvořilo hrudky, a na silném ohni zarestujte 5 minut. Poté snižte teplotu na polovinu, vlijte rajčata i s nálevem a přidejte ještě 200 ml vody. Omáčku vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.

03.

Mezitím uvařte gnocchi dle návodu na obale, sceďte je a vsypejte do omáčky. Promíchejte.

04.

Do větší zapékací mísy nebo několika menších přendejte gnocchi i s omáčkou a zasypejte je nastrouhanou mozzarellou i parmazánem a dejte zapéct do rozehřáté trouby. Pečte, dokud není sýr zlatavý – trvá to asi 10 minut. Před servírováním pokrm ozdobte čerstvou bazalkou.

Tip: Takto upravené gnocchi postačí na 4-6 porcí.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 068,11 kJ
Bílkoviny55,22 g
Tuky29,02 g
Sacharidy61,55 g
Sůl7 g
SAFA14,32 g
Vláknina8,06 g
Cukry13,97 g

Načítám