Hlavní obsah
3,0
(197)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Bramboračku můžete zahustit klasicky moukou a bude výborná. Můžete ale použít pohanku – je bezlepková a obsahuje důležité živiny. Polévka bude stejně chutná a o trošku zdravější.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 3 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 150 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 80 g kořenové petržele
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst sušených hub
  • 500 g brambor
  • 1 000 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 hrst pohanky
  • 1 lžička sušené majoránky
Článek

Postup:

01.

Houby dejte do misky, zalijte vařící vodou a nechte alespoň na 20 minut nabobtnat a změknout.

02.

Zeleninu oloupejte a nakrájejte – cibuli nadrobno a kořenovou zeleninu na menší kostičky. Brambory nakrájejte na kostky asi 1,5 cm velké, omyjte je a než je budete potřebovat, dejte je také do misky s vodou, ať zbytečně nezhnědnou.

03.

V hrnci rozpalte olej na vyšší teplotu, vsypte cibuli, osolte ji a krátce orestujte dosklovata. Přidejte kořenovou zeleninu a restujte ještě chvíli, až se zelenina rozvoní a mrkev pustí barvu. Ke konci restování prolisujte do hrnce ještě stroužek česneku, přidejte drcený kmín, krátce promíchejte v horkém tuku a zalijte vývarem.

04.

Do hrnce přidejte houby i s vodou a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a zvolna vařte 10 minut, poté přidejte scezené kostičky brambor a vařte ještě asi 15 minut, až budou houby i brambory měkké.

05.

Na sítku propláchněte pohanku a přidejte do hrnce. Přidejte také další prolisovaný česnek – stroužek nebo dva podle chuti, povařte už jenom 1–2 minuty a vypněte plamen. Přidejte rozemnutou majoránku, hrnec přiklopte a nechte asi 20 „dojít“. Pohanka změkne, nabobtná a polévku krásně zahustí.

06.

Polévku podávejte posypanou zelenými natěmi s krajícem dobrého chleba.

07.

Místo oleje můžete použít do základu dobré sádlo.

Reklama