Hlavní obsah
3,0
(2)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Že nemusíte hovězí dršťky anebo jste vegan či vegetarián, případně se vyhýbáte lepku? Pak vyzkoušejte tuto zdravou hlívovou polévku. Je jednoduchá, hned hotová a chutná výborně.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na polévku
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1 ks cibule
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
K podávání
  • 1 hrst listové petržele
Článek

Postup

01.

Očištěnou hlívu natrhejte na větší kousky a cibuli nakrájejte nadrobno. Video: Jak nakrájet cibuli na různé způsoby a bez slz?

02.

V hrnci rozehřejte olej a orestujte nejprve cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte hlívu a osolte a opepřete. Přidejte i mletou sladkou papriku a krátce zarestujte.

Tip: Máte rádi pikantnější jídla? Pak můžete k paprice přidat i trochu mletého chilli.

03.

Základ polévky zalijte horkým zeleninovým vývarem a nechejte vařit pod poklicí přibližně 15 minut (dokud hlíva nezměkne).

Foto: Viktorie Hrazdílková

Nejen výborná, ale také jednoduchá, levná a dietní – taková je tato polévkaFoto: Viktorie Hrazdílková

04.

Jakmile je hlíva měkká, vypněte plamen a polévku ještě dochuťte utřeným stroužkem česneku a v prstech rozmačkanou sušenou majoránkou.

05.

Polévku podávejte posypanou čerstvou petrželkou pro barvu i chuť.

Tip: Do polévky můžete přidat na kostky nakrájené brambory a drcený kmín a získáte tak jednoduchou hlívovou gulášovku.

Načítám