Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Bílá čočka v kombinaci s celerem a kváskem vytvoří krémový základ s příjemně nakyslým tónem a přirozenou sytostí. Tahle nenápadná klasika potěší milovníky poctivé kuchyně i ty, kdo hledají něco nového a zdravého z tradičních surovin.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 200 g uvařené čočky
  • 1 ks cibule
  • 100 g celeru
    9
  • 100 g kadeřávku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička soli
  • 3 listy bobkového listu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 200 l zeleninového vývaru
  • 60 g žitného kvásku
    1
  • 1 lžička bílého vinného octa
    12
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžíce jarní cibulky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Bílá čočka patří mezi neprávem opomíjené luštěniny: má jemnější chuť než hnědá a vaří se rychleji. Když se spojí s trochou kvásku, získá polévka krásně hladkou konzistenci a lehce chlebovou vůni. Nemáte po ruce bílou čočku? Nevadí, hodí se i zelená velkozrnná nebo neloupaná červená. Kvásek si můžete vyrobit, nebo získat v řemeslné pekárně nebo od pekaře z kváskové mapy. Bezlepkový kvásek koupíte v obchodech se zdravou výživou. Lze místo něj použít bílé miso.

Postup

01.

Použijte hrnek uvařené bílé čočky nebo uvařte jakoukoliv oblíbenou čočku podle návodu na obalu. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Celer oloupejte a nastrouhejte nahrubo, z kadeřávku odkrojte tvrdší stonky a listy pokrájejte na širší proužky (lze použít i pár listů kapusty).

02.

V hrnci rozehřejte olej a cibuli osmahněte dozlatova. Osolte ji, přidejte bobkové listy a kmín. Nechte rozvonět a vmíchejte nakrájený celer a kadeřávek. Pár minut restujte a pak zalijte teplým vývarem. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, hrnec přikryjte a asi 15 minut povařte, aby zelenina změkla.

03.

Když je zelenina měkká, vmíchejte do polévky uvařenou čočku. V misce rozmíchejte kvásek (případně bílou miso pastu) s asi pěti lžícemi vody do hladké směsi a přimíchejte ji do polévky. Asi 3 minuty provařte.

Z polévky vyjměte bobkové listy, dochuťte ji octem, případně solí a pár kapkami citronové šťávy. Horkou polévku servírujte do misek a ozdobte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie60 824,25 kJ
Bílkoviny7,26 g
Tuky7,84 g
Sacharidy3 024,26 g
Sůl1,59 g
SAFA3,72 g
Vláknina4,97 g
Cukry1 502,83 g

Načítám