Článek
Bílá čočka patří mezi neprávem opomíjené luštěniny: má jemnější chuť než hnědá a vaří se rychleji. Když se spojí s trochou kvásku, získá polévka krásně hladkou konzistenci a lehce chlebovou vůni. Nemáte po ruce bílou čočku? Nevadí, hodí se i zelená velkozrnná nebo neloupaná červená. Kvásek si můžete vyrobit, nebo získat v řemeslné pekárně nebo od pekaře z kváskové mapy. Bezlepkový kvásek koupíte v obchodech se zdravou výživou. Lze místo něj použít bílé miso.
Postup
01.
Použijte hrnek uvařené bílé čočky nebo uvařte jakoukoliv oblíbenou čočku podle návodu na obalu. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Celer oloupejte a nastrouhejte nahrubo, z kadeřávku odkrojte tvrdší stonky a listy pokrájejte na širší proužky (lze použít i pár listů kapusty).
02.
V hrnci rozehřejte olej a cibuli osmahněte dozlatova. Osolte ji, přidejte bobkové listy a kmín. Nechte rozvonět a vmíchejte nakrájený celer a kadeřávek. Pár minut restujte a pak zalijte teplým vývarem. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, hrnec přikryjte a asi 15 minut povařte, aby zelenina změkla.
03.
Když je zelenina měkká, vmíchejte do polévky uvařenou čočku. V misce rozmíchejte kvásek (případně bílou miso pastu) s asi pěti lžícemi vody do hladké směsi a přimíchejte ji do polévky. Asi 3 minuty provařte.
Z polévky vyjměte bobkové listy, dochuťte ji octem, případně solí a pár kapkami citronové šťávy. Horkou polévku servírujte do misek a ozdobte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.








