Hlavní obsah
4,0
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Toto univerzální těsto na bramborové placky si určitě oblíbíte. Můžete je udělat jen tak, anebo je naplňte třeba uzeným masem či špenátem. Vynikající jsou s houbami právě podle tohoto receptu. Výborné jsou teplé i studené!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Na houbovou směs
  • 1 hrnek čerstvých nebo sušených hub
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky čerstvého rozmarýnu
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka celého kmínu
Na bramborové placičky
  • 500 g vařených brambor ve slupce
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce sádla na smažení
Článek

Postup

01.

Brambory i se slupkou uvařte den předem do změknutí a nechte zcela zchladnout. Pokud budete používat sušené houby, namočte je do misky s vodou.

02.

Nazítří připravte náplň. V hrnci na másle krátce orestujte pokrájenou jarní cibulku, po chvíli přidejte nakrájené houby, dále nasekané bylinky, kmín a sůl. Zamíchejte a přiklopte. Houby duste asi 15 minut.

03.

Mezitím si připravte bramborové těsto. Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte vejce a hrubou mouku a zpracujte těsto, které se nebude příliš lepit. Těsně před vyválením ho osolte.

04.

Těsto na pomoučeném válu rozválejte asi na 0,5 cm silnou placku a vykrajujte kolečka o průměru asi 6 cm. Doprostřed každého naložte trochu houbové směsi, přiklopte dalším kolečkem těsta a prsty přitlačte okraje k sobě tak, aby vznikla uzavřená plněná placka a náplň nevytékala.

Foto: Svatava Vašková

Bramborové placky a smaženice v jednom... Vynikající houbové jídlo je skvělé jako teplá večeře či studené občerstveníFoto: Svatava Vašková

05.

Naplněné placky smažte na vepřovém sádle z obou stran dozlatova. Podávají se teplé i studené.

Tip: Když máslo a sádlo nahradíte olejem či margarínem, získáte vegetariánské i veganské jídlo.

Reklama