Článek
Na těchto plackách je skvělé, že je můžete naplnit čerstvými i sušenými houbami. Pokud využijete sušené, nechte je předtím na několik hodin namočit ve vodě.
Postup
01.
Brambory i se slupkou uvařte den předem do změknutí a nechte zcela zchladnout.
02.
Nazítří připravte náplň. V hrnci na másle krátce orestujte pokrájenou jarní cibulku, po chvíli přidejte nakrájené houby, dále nasekané bylinky, kmín a sůl. Zamíchejte a přiklopte. Houby duste asi 15 minut.
03.
Mezitím si připravte bramborové těsto. Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte vejce a hrubou mouku a zpracujte těsto, které se nebude příliš lepit. Těsně před vyválením ho osolte.
04.
Těsto na pomoučeném válu rozválejte asi na 0,5 cm silnou placku a vykrajujte kolečka o průměru asi 6 cm. Doprostřed každého naložte trochu houbové směsi, přiklopte dalším kolečkem těsta a prsty přitlačte okraje k sobě tak, aby vznikla uzavřená plněná placka a náplň nevytékala.
05.
Naplněné placky smažte na vepřovém sádle z obou stran dozlatova. Podávají se teplé i studené.
Tip: Když máslo a sádlo nahradíte olejem či margarínem, získáte vegetariánské i veganské jídlo.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice