Hlavní obsah

Naklíčené brambory: Kulinářský poklad, nebo patří do koše? Vařte je, pečte, ale hlavně dobře skladujte

Foto: Natalie Panga, Shutterstock.com

Foto: Natalie Panga, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naklíčené brambory, které poznáte podle zelených výhonků na povrchu, vyvolávají otázku ohledně bezpečnosti konzumace. Jsou stále vhodné k jídlu, nebo už patří do koše?

Článek

První otázka, která vás napadne, když objevíte brambory s klíčky, je bezpečnost konzumace. Obavy o toxické látky nebo ztrátu živin jsou běžné. Naklíčení samo o sobě však nebezpečné není. Klíčky jsou u brambor ve skutečnosti důkazem, že jsou hlízy zralé, což znamená, že některé jejich vlastnosti mohou být odlišné od těch, které známe u čerstvě koupených plodin.

Během procesu naklíčení mohou brambory produkovat malé množství solaninu, což je přirozená chemická látka, která se vyskytuje v bramborách. Při normální konzumaci je množství solaninu v naklíčených bramborách příliš malé na to, aby způsobilo vážné problémy. Nicméně, pokud brambory zhnědnou, rozkládají se nebo se objeví známky plísně, je lepší je vyhodit, protože mohou být toxické.

Úprava naklíčených brambor

Pokud se rozhodnete naklíčené brambory konzumovat, existuje několik způsobů, jak je upravit, aby byly chutné a bezpečné.

  • Odstřihnutí klíčků: Odstraněním naklíčených částí můžete minimalizovat množství solaninu a potenciální nežádoucí chuť. Stačí brambory očistit, odstranit zelené části a nakrájet na kostičky nebo plátky podle potřeby.
  • Vaření: Vaření naklíčených brambor je další možností. Horká voda snižuje množství solaninu a činí je bezpečnějšími k jídlu. Stačí je vařit jako obvykle a použít je ve vašich oblíbených receptech. Jak využít vodu z brambor?
  • Příprava v troubě: Pečení naklíčených brambor může být další alternativou. Nakrájejte je na plátky, lehce je osolte a opepřete, poté je pečte v troubě, dokud nejsou zlatě hnědé a křupavé. Tento způsob úpravy dodá bramborám výraznou chuť a texturu.
Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Odstraňte klíčky, upečte a máte dokonalé domácí bramborové lupínkyFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Recepty z brambor

Naklíčené brambory mohou být v kuchyni překvapivě užitečné. Mohou posloužit jako základ pro mnoho chutných jídel. Zde je několik receptů:

Jak předejít klíčení brambor

Abychom předešli nechtěnému klíčení brambor, je důležité je správně skladovat. Zkuste jeden z našich tipů a brambory hned tak nevyrostou.

  • Skladování na chladném a suchém místě: Brambory by měly být skladovány na chladném (ideálně mezi 7-10 °C) a suchém místě, jako je například temný sklep nebo spíž. Vyhýbejte se skladování v blízkosti ovoce, které může uvolňovat etylen, což může způsobit, že brambory budou rychleji klíčit.
  • Použití papírových pytlů nebo krabic: Brambory by měly být skladovány v papírových pytlích nebo krabicích namísto plastových tašek. Papírové obaly umožní lepší cirkulaci vzduchu a zabrání hromadění vlhkosti, který dává hlízám znamení, že je čas vyklíčit.
  • Koukejte na ně: Brambory pravidelně kontrolujte a odstraňujte jakékoli naklíčené nebo zkažené kusy, tím zabráníte šíření problému na zbytek zásoby.

Načítám