Článek
Rajčatová sezona je krásná, ale krátká. Rajčata z vlastní zahrady nebo farmářského trhu mají často intenzivnější chuť než plody z obchodu a nejvoňavější jsou ta, která dozrála přímo na slunci. To z nich dělá ideální kandidáty na zavařování i sušení. Na rozdíl od mnoha jiných druhů zeleniny si rajčata k zavařování vystačí téměř sama: stačí je oloupat (nebo neloupat), rozvařit, či dokonce naložit ve vlastní šťávě.
A věřte, že jakmile v lednu sáhnete do spíže po vlastní sklenici kečupu, omáčky nebo loupaných rajčat, už nebudete chtít zpátky k těm z plechovky. Nestíháte zavařovat hned? Můžete plody na chvíli uložit do lednice nebo zamrazit na později.
Rajčatové žně
Rajčata jsou v plné sezoně, tak je nenechte zahálet a využijte je do posledního kousku.
- Saláty: Retro | S cibulkou | Caprese
- Polévky: S parmazánovými chipsy | S kuřecím | S nočky
- Omáčky: Z čerstvých rajčat | S plněnými paprikami | Jemná i pro děti
- Pod víčkem: Kečup | Marmeláda |Sušená
Jak vybrat rajčata na zavařování
Na zavařování jsou nejvhodnější masitá rajčata s menším množstvím vody. Měla by být zralá, ale ne přezrálá, bez plísní, prasklin nebo otlaků.
Tipy navíc:
- Kulatá cherry rajčátka jsou ideální na zavařování celá a neloupaná, krásně vypadají a rychle změknou.
- Pokud rajčata kupujete, sáhněte po plodech s intenzivní vůní, je to známka dozrání na slunci.
- Kombinace více odrůd (např. žlutá + červená) dodá sklenici zajímavý vzhled i chuť.
Jak rajčata připravit
Rajčata nejprve omyjte a podle potřeby oloupejte. Nejlépe je nařízněte na spodku do kříže, spařte horkou vodou a rychle zchlaďte. Slupka pak půjde snadno dolů. Poté je můžete krájet, rozmixovat nebo ponechat celá: podle toho, co z nich hodláte připravovat.
Tipy navíc:
- Zbylou rajčatovou vodu (šťávu, kterou pustí při krájení) nevylévejte, dá se použít do polévek, omáček, rizot nebo na podlévání masa. Dá se zavařit zvlášť a tak využijete plody opravdu naplno.
- Oloupaná rajčata můžete rovnou plnit do sklenic s bylinkami a zalít vlastní šťávou.

Rajčata se nejlépe loupou po spaření horkou vodou a následném zchlazení Foto: Francisco Gomez Perpinan, Shutterstock.com
Úprava před zavařením
Rajčata můžete zavařovat ve formě protlaku, pyré, omáčky, šťávy nebo celých loupaných plodů. Někdy je potřeba rajčata rozvařit, dochutit solí, bylinkami nebo česnekem. U některých typů se vyplatí rajčata zbavit nadbytečné tekutiny přes cedník, aby výsledná směs nebyla řídká.
Tipy navíc:
- Zkuste část rajčat rozmixovat a část nechat na kousky, výsledný produkt pak bude mít lepší strukturu.
- Rajčata vařte v nerezovém hrnci, hliníkové nádoby mohou reagovat s kyselinou z plodů.
Jak na to, aby rajčata vydržela
Čistota je základ, sklenice i víčka musí být sterilní. Hotový rajčatový obsah plňte do sklenic ještě horký, dobře uzavřete a zavařte ve vodní lázni nebo v troubě. Doba zavaření se liší podle hustoty a typu směsi, ale obvykle se pohybuje mezi 20–45 minutami.
Tipy navíc:
- Po zavaření nechte sklenice vychladnout dnem vzhůru, pomáhá to lepšímu zatáhnutí víčka.
- Používáte-li klasická zavařovací víčka s gumičkou, po vychladnutí zkontrolujte těsnost.
- Pokud víčko při stisknutí „lupne“, sklenici spotřebujte co nejdříve.
Jak rajčata ochutit
Rajčata můžete zavařovat samotná, nebo je obohatit o česnek, bazalku, oregano, chilli, cibuli, tymián nebo olivový olej. Skvěle chutnají i s kapkou balzamikového octa nebo pečenou paprikou.
Tipy navíc:
- Do rajčatové omáčky můžete přidat i kousek nastrouhané mrkve, přirozeně osladí chuť.
- Pokud děláte univerzální základ, nedochucujte příliš, výslednou chuť doladíte až při vaření.
- Zavařená rajčata s bylinkami se výborně hodí na pizzu i do těstovin.
Jak zavařená rajčata skladovat
Zavařené výrobky skladujte na chladném, temném a suchém místě, nejlépe ve spíži nebo sklepě. Otevřenou sklenici vždy uchovávejte v chladničce a spotřebujte do několika dní. Dobře zavařená rajčata vydrží i rok, u některých omáček klidně i déle.
Tipy navíc:
- Popište sklenice datem i typem směsi, u červených omáček vypadá vše podobně.
- V lednici uchovávejte otevřenou sklenici zakrytou, nejlépe pod víčkem nebo potravinářskou fólií.
- Zkontrolujte víčko a vzhled obsahu sklenice ještě před otevřením, jakýkoli zápach, pěna nebo neobvyklé zabarvení znamenají, že je výrobek zkažený.
Je rajče ovoce, nebo zelenina?
Záleží, koho se zeptáte, různé obory mají různé pohledy:
- Z hlediska botaniky: Rajče je ovoce, konkrétně bobule. Vzniká z květu a obsahuje semena, stejně jako třeba jablko nebo meruňka.
- Z hlediska názvosloví: Rostlina se správně jmenuje lilek rajče (lilek je totiž také ovoce). Ve své pravlasti roste jako vytrvalý keř.
- Z hlediska kuchyně: Rajče je zelenina. Používá se do slaných jídel: omáček, salátů či polévek.
- Z hlediska práva: USA, 1893 (Nix v. Hedden): Nejvyšší soud rozhodl, že rajče je zelenina, a to kvůli clu na dovoz zeleniny. USA, 2005: Další spor opět řešil zařazení rajčat. Např. Tennessee a Ohio je od té doby vedou jako ovoce. EU, 2011: Evropský parlament zařadil rajčata mezi ovoce.