Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Někdy se vyplatí něco v kuchyni trochu spálit – například papriky díky tomu získají zcela specifickou a nezaměnitelnou chuť. Ta vynikne třeba v zajímavém salátu. Se sýrem halloumi je to plnohodnotné lehké jídlo, bez něj výborná příloha třeba ke grilovanému masu. Pochutná si každý!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 4 ks paprik
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 palice česneku
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 špetky soli a pepře
  • 200 g sýra halloumi
  • 1 ks granátového jablka
  • 10 lístků bazalky
Článek

O tomhle salátu rozhodně nikdo neřekne, že by byl unylý. Díky „spáleným“ paprikám a pečenému česneku je chutný a jemně výrazný – a je i překvapivě šťavnatý. Bude se hodit jako předkrm, ale také jako lehký oběd, a když vynecháte sýr, poslouží jako výborná příloha k masu. Pokud použijete různě barevné papriky, bude pestrý i pro oko.

Postup

01.

Papriky omyjte, dobře osušte, potřete olejem a položte na plech nebo do zapékací mísy. Palici česneku podélně rozřízněte, potřete olejem, zabalte do alobalu a dejte na plech k paprikám. Společně pečte při 230 °C asi 30 až 35 minut, v polovině pečení papriky otočte. Nebojte se tmavých spálených skvrn na paprikách, to není chyba, ale účel pečení při vysoké teplotě.

02.

Upečené papriky opatrně přeložte z plechu do mísy, zakryjte ji potravinářskou fólií a papriky pod ní nechte 10 minut zapařit. Poté je rozkrojte, odstraňte všechna semínka a stáhněte z nich slupku.

03.

Vychladlou a oloupanou paprikovou dužinu nakrájejte na tenké plátky a dejte na chvíli do cedníku okapat. Z vychladlého alobalu vyndejte pečený česnek, obsah stroužků vymáčkněte a rozetřete na pastu. Přidejte olej, ocet, citronovou kůru, sůl a pepř a dobře promíchejte. Do zálivky nakonec přidejte nakrájené papriky.

04.

Sýr halloumi nakrájejte na plátky a opečte nasucho v pánvi nebo na grilu z obou stran dozlatova. Salát rozdělte na talíře a navrch rozložte halloumi. Ozdobte semínky granátového jablka a lístky bazalky.

Tip: Podávejte s opečenými plátky bagety.

Papriky jsou skvělé syrové i tepelně upravené. Můžete je proto nakrájet do sendvičů i do salátu a když na to přijde, poslouží v omáčkách, polévkách anebo jako součást oblíbeného leča.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 482,73 kJ
Bílkoviny29,12 g
Tuky54,75 g
Sacharidy56,96 g
Sůl3,07 g
SAFA21,53 g
Vláknina12,14 g
Cukry36,07 g

Načítám