Článek
O tomhle salátu rozhodně nikdo neřekne, že by byl unylý. Díky „spáleným“ paprikám a pečenému česneku je chutný a jemně výrazný – a je i překvapivě šťavnatý. Bude se hodit jako předkrm, ale také jako lehký oběd, a když vynecháte sýr, poslouží jako výborná příloha k masu. Pokud použijete různě barevné papriky, bude pestrý i pro oko.
Postup
01.
Papriky omyjte, dobře osušte, potřete olejem a položte na plech nebo do zapékací mísy. Palici česneku podélně rozřízněte, potřete olejem, zabalte do alobalu a dejte na plech k paprikám. Společně pečte při 230 °C asi 30 až 35 minut, v polovině pečení papriky otočte. Nebojte se tmavých spálených skvrn na paprikách, to není chyba, ale účel pečení při vysoké teplotě.
02.
Upečené papriky opatrně přeložte z plechu do mísy, zakryjte ji potravinářskou fólií a papriky pod ní nechte 10 minut zapařit. Poté je rozkrojte, odstraňte všechna semínka a stáhněte z nich slupku.
03.
Vychladlou a oloupanou paprikovou dužinu nakrájejte na tenké plátky a dejte na chvíli do cedníku okapat. Z vychladlého alobalu vyndejte pečený česnek, obsah stroužků vymáčkněte a rozetřete na pastu. Přidejte olej, ocet, citronovou kůru, sůl a pepř a dobře promíchejte. Do zálivky nakonec přidejte nakrájené papriky.
04.
Sýr halloumi nakrájejte na plátky a opečte nasucho v pánvi nebo na grilu z obou stran dozlatova. Salát rozdělte na talíře a navrch rozložte halloumi. Ozdobte semínky granátového jablka a lístky bazalky.
Tip: Podávejte s opečenými plátky bagety.
Papriky jsou skvělé syrové i tepelně upravené. Můžete je proto nakrájet do sendvičů i do salátu a když na to přijde, poslouží v omáčkách, polévkách anebo jako součást oblíbeného leča.