Hlavní obsah

Salát z grilovaných paprik s olivami a fetou

Hodnocení:
(15)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Když je rozpálený gril, téměř vždy na něj položím pár paprik. Grilovaná paprika je totiž ohromná surovina! Je jemná, má okouzlující kouřovou vůni a poslouží jako základ různých dipů, omáček i polévek. A výborná je i jako základ salátu.

Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 2 papriky
  • 1 hrst černých oliv
  • 100 g sýru feta
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky vinného octa
Článek

Postup

Krok 1: Velké papriky rozložte na gril a postupně je ze všech stran opečte téměř dočerna. Přemístěte je do velké skleněné mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte asi 15 až 20 minut zapařit, slupka se uvolní a půjde lehce sloupnout.

Krok 2: Až se slupka uvolní, papriky oloupejte a odstraňte z nich i stopku a všechna semínka. Nakrájejte je (nebo natrhejte, jde to snadno a vypadá to hezky venkovsky) na menší kousky a rozložte na servírovací mísu.

Krok 3: Na papriky rozložte pár černých oliv, přidejte velkou hrst nasekané petrželové natě a rozdrobenou fetu. Osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a přidejte kapku dobrého octa (nebo citronové šťávy). Nechte chvíli rozležet a podávejte.

Tip: Salát z pečených paprik s fetou nepotřebuje žádné složitější zálivky, opravdu stačí trocha olivového oleje a octa. Experimentovat ale můžete: já téměř vždy přidám stroužek prolisovaného česneku (podle mě je až s ním chuť opravdu dokonalá). Nic nezkazíte trochou čerstvého tymiánu nebo oregana, přiložit můžete pár dobrých kapar a opravdu luxusní bude, když ho posypete nasucho opečenými piniovými semínky.

Co dalšího můžete podniknout s grilovanou paprikou? Přidejte ji do pikantní sýrové pomazánky, použijte jako zeleninovou vrstvu do bagety s krůtím masem nebo udělejte vynikající katalánskou omáčku romesco.

ynezorPumanzeSaNyknalC
23. 6. 2022

Reklama

Sdílejte článek