Článek
Nákyp z bílého chleba, hrušek a brusinek zasytí a zároveň uspokojí chuť na sladké, ať už ráno, nebo kdykoliv během dne. Můžete ho připravit z toustového chleba, ale i ze zbylých housek nebo veky. Hrušky vyberte sladší a zralé. Pokud nemáte brusinky, lze použít i rozinky nebo jiné sušené ovoce, třeba i meruňky.
Postup
01.
Troubu předehřejte na 175 °C a plech vyložte pečicím papírem. Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky, dejte je na plech, vložte do rozehřáté trouby a asi 10 minut sušte. Cílem je, aby byly chlebové kousky křupavé a nerozmočily se při pozdější úpravě. Opečené pečivo odložte stranou.
02.
Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na drobné kostičky. Ve větší míse smíchejte mléko, smetanu, vejce, žloutky, cukr, skořici a vanilkový extrakt. Směs dobře promíchejte metličkou, aby se suroviny hezky spojily.
03.
Do mléčné směsi přidejte nakrájené hrušky a sušené brusinky a přisypejte kostičky chleba - nechejte je asi deset minut nasáknout. Mezitím vymažte formu máslem a troubu zapněte na 175 °C.
04.
Obsah mísy nalijte do vymazané formy. Povrch můžete posypat trochou cukru, vytvoří křupavou vrstvičku, ale není to třeba. Formu vložte do rozehřáté trouby a pečte při 175 °C zhruba 45 minut, dokud nebude chléb zlatavě vypečený a nákyp neztuhne.
Tip: Hotový nákyp můžete podávat ještě teplý, ale klidně i studený.



