Hlavní obsah
Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Máte rádi žemlovku, ale nechce se vám ji dělat pořád dokola? Vyzkoušejte tenhle chlebový nákyp. Je jí hodně podobný a nabízí výbornou možnost, jak zpracovat hrušky. Tohle jídlo je skvělé jako teplá snídaně nebo sladký oběd, a až vychladne, hodí se klidně i místo koláče ke kávě.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
  • 500 g bílého toastového chleba
    1
  • 3 ks hrušek
  • 100 g sušených brusinek
  • 100 g tmavého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 ks vejce
    3
  • 2 ks žloutků
    3
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
    1
  • 250 ml mléka
    7
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce másla na vymazání
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Nákyp z bílého chleba, hrušek a brusinek zasytí a zároveň uspokojí chuť na sladké, ať už ráno, nebo kdykoliv během dne. Můžete ho připravit z toustového chleba, ale i ze zbylých housek nebo veky. Hrušky vyberte sladší a zralé. Pokud nemáte brusinky, lze použít i rozinky nebo jiné sušené ovoce, třeba i meruňky.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 175 °C a plech vyložte pečicím papírem. Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky, dejte je na plech, vložte do rozehřáté trouby a asi 10 minut sušte. Cílem je, aby byly chlebové kousky křupavé a nerozmočily se při pozdější úpravě. Opečené pečivo odložte stranou.

02.

Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na drobné kostičky. Ve větší míse smíchejte mléko, smetanu, vejce, žloutky, cukr, skořici a vanilkový extrakt. Směs dobře promíchejte metličkou, aby se suroviny hezky spojily.

03.

Do mléčné směsi přidejte nakrájené hrušky a sušené brusinky a přisypejte kostičky chleba - nechejte je asi deset minut nasáknout. Mezitím vymažte formu máslem a troubu zapněte na 175 °C.

04.

Obsah mísy nalijte do vymazané formy. Povrch můžete posypat trochou cukru, vytvoří křupavou vrstvičku, ale není to třeba. Formu vložte do rozehřáté trouby a pečte při 175 °C zhruba 45 minut, dokud nebude chléb zlatavě vypečený a nákyp neztuhne.

Tip: Hotový nákyp můžete podávat ještě teplý, ale klidně i studený.

Energetická hodnota celkem pro 1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Energie15 506,88 kJ
Bílkoviny81,92 g
Tuky145,81 g
Sacharidy495,67 g
Sůl8,05 g
SAFA80,91 g
Vláknina37,48 g
Cukry254,85 g

Načítám