Hlavní obsah
2,8
(23)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Aktualizováno

Křupavoučká zemlbába nebo-li zemldědek, jak žemlovku nazývá kuchař Michal „Hugo“ Hromas, s pořádnou dávkou slivovice či rumu, není pro žádné třasořitky. A zkuste ji na závěr polít ještě vyšlehanými bílky, to je teprve fantazie! Dole se můžete podívat na video.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks vánočky
  • 300 g ovčího tvarohu
  • 6 ks vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 4 ks jablek
  • 100 g másla
  • 300 ml ovčího mléka
  • 1 lžička skořice
  • 1 panák ovocné pálenky
  • 1 lžička cukru
Článek

Postup

01.

Vánočku (nejlépe již trochu tvrdší) nakrájejte na tenké krajíce. V misce prošlehejte 4 celá vejce s ovčím mlékem.

02.

Ovčí tvaroh promíchejte se dvěma žloutky a většinou cukru. Jablka nebo hrušky oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

03.

Alobal na grilování nebo zapékací misku vymažte máslem a posypte trochou zbylého cukru.

04.

Plátky vánočky namočte do připraveného mléka s vejci a část vánočky rozložte na alobal.

05.

Na první vrstvu natřete ochucený tvaroh s vejci a cukrem a poklaďte na ni plátky jablek nebo hrušek. Poprašte skořicí.

06.

Ovocem přikryjte další vrstvu namočené vánočky, důkladně zabalte a dejte péct na mírně žhavé uhlíky.

07.

Zatímco se peče zemlbába, vyšlehejte v čisté misce sníh z bílků se lžičkou cukru. Jakmile se alobal nafoukne a rozvoní, rozbalte zemlbábu, pokryjte ji tuhým sněhem z bílků a dopečte otevřenou, aby sníh zezlátl.

08.

Nahřejte v naběračce kvalitní destilát z ovoce, zapalte a polijte jím hotovou zemlbábu. Podávejte horké nebo studené, ale potom chvilku počkejte, než budete řídit. Alkohol by měl vyhořet, ale jeden nikdy neví...

Tip: Pokud chcete vidět šéfkuchaře Michala „Hugo“ Hromase v akci, klikněte sem. Ukáže vám, jak opilou žemlovku chystá on.

Reklama

Načítám