Hlavní obsah

Jednoduchá rychlovka: Jablečná buchta ze staré vánočky

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná to znáte. Z víkendu zbyl kus vánočky a nikomu už se do ní nechce. A když ještě v ošatce narazíte na jablka, máte vyhráno. Zkrátka a jednoduše, není nad to, spotřebovat obojí v této variaci na žemlovku.

Článek

Ačkoliv to tak nevypadá, recept má svůj původ na exotických havajských ostrovech. Tam sice určitě neznají naši vánočku, pečou ale velmi podobné sladké kynuté pečivo. Britové tomuto jídlu zase říkají „sweet bread pudding“, tedy pudink ze sladkého chleba. Ať už tomu doma budete říkat jakkoliv, pochutnáte si všichni.

Jablečná buchta z vánočky

Na 4 porce potřebujete: ½ vánočky, 120 g másla + na formu, 4 lžíce třtinového cukru + na posypání, 400 ml mléka, 4 vejce, lžičku vanilkového extraktu, mletou skořici, větší jablko

Postup: Troubu zapněte na 180 °C. Vánočku nebo jiné sladké pečivo (mazanec, loupáky…) nakrájejte na kostky. Máslo rozpusťte a vmíchejte cukr, dokud se také nerozpustí. Přidejte mléko, vejce, vanilku a skořici a metlou prošlehejte do jednolité hmoty. Formu vymažte měkký máslem. Nakrájenou vánočku namočte na chvíli do směsi, když se nasákne, přendejte do připravené formy. Jablko očistěte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké měsíčky. Ty porůznu zamáčkněte do vánočkových kostek. Zalijte zbylou máslovou směsí, posypte trochou cukru (podle chuti můžete i mletými ořechy) a asi 35 minut zapečte dozlatova.

Tip: Podávejte ideálně s horkou vanilkovou omáčkou.

Láká vás takhle zpracovat starší vánočku nebo loupáčky?

Reklama

Načítám