Hlavní obsah

Borůvkový máslový koláč s drobenkou

Hodnocení:
(188)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Tento recept dělám už dlouho, každé léto s borůvkami, ale výborný je i s meruňkami. Trochu jsem ho tentokrát upravila pro koláčovou formu. Výborné máslové těsto a šťavnaté ovoce, to je vždycky skvělá kombinace.

Ingredience pro:
1 forma o průměru 25 cm
Budete potřebovat
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 0.3 hrnku cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 80 g másla
  • 1/2 hrnku borůvek
  • 0.3 hrnku mléka
  • 1 špetka soli
  • 3 g másla na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: V receptu je použitý hrnek o objemu 320 ml. Do mísy kuchyňského robotu dejte polohrubou mouku, krupicový cukr a nakrájené studené máslo. Hnětacím hákem (případně rukama) vytvořte drobenku (pokud použijete robot, včas ho vypněte, aby se nezačalo tvořit kompaktní těsto). Asi jednu pětinu drobenky odeberte stranou na posypku. 

Krok 2: Do zbytku sypké směsi přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Pak vejce a mléko. Znovu pusťte robot a zpracujte tekuté těsto.

Krok 3: Borůvky omyjte. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 170 stupňů.

Foto: Svatava Vašková

Bude snězený dřív, než řeknete „borůvkový koláč“

Krok 4: Těsto nalijte do formy, rozprostřete na něj borůvky a ty posypte drobenkou. Koláč dejte péct asi na 20 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je hotový – když ji po zapíchnutí do koláče vyndáte suchou, je upečeno.

Koláč se šťavnatým ovocem k prázdninám prostě patří. A my pro vás máme další tipy, zkuste strouhaný rybízový koláč na plech s tvarohem a kakaem, lehký tvarožník s letním ovocem a mandlovou drobenkou nebo třeba rybízový koláč s tvarohem.

ynezorPumanzeSaNyknalC
30. 7. 2022

Reklama

Sdílejte článek