Hlavní obsah
3,2
(87)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kdybyste měli přes léto upéct jen jeden dort, rozhodně se přimlouvám, aby to byl tenhle osvěžující citronový! Využijete do něj čerstvé lesní borůvky, díky jogurtovému těstu bude nádherně vláčný i další dny a svěží krém z čerstvého sýra se do parných dnů bezpochyby hodí více než ty těžké máslové plné cukru. Potřebujete vědět víc?

45 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
18 cm průměr formy
Těsto
  • 250 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 4 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g řeckého jogurtu
  • 2 ks citronu
  • 300 g hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 200 g borůvek
  • 2 lžíce hladké mouky
Borůvková náplň (hodí se i džem či lemon curd)
  • 200 g borůvek
  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
Krém
  • 600 g čerstvého krémového sýru
  • 100 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 60 g cukru moučka
Článek

Postup

01.

Tři malé dortové formy o průměru 18–20 cm zlehka vymažte máslem a vyložte pečicím papírem: kolečko dejte na dno a na boky přitiskněte pruhy. Použít můžete i klasickou větší formu, jen počítejte s delším časem pečení a korpus pak dvakrát prořízněte. Borůvky jsou nejlepší čerstvé lesní, ale nic nezkazíte ani kanadskými nebo mrazenými.

Foto: Eva Malúšová

Část borůvek přijde do těsta, část do náplně. Tu ale můžete nahradit džemem nebo lemon curdem (citronový krém)Foto: Eva Malúšová

02.

Změklé máslo ušlehejte doběla s cukrem a postupně zapracujte vejce, vanilku, jogurt, kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) a šťávu z citronů, mouku, kypřicí prášek a sůl.

Foto: Eva Malúšová

Citronová kůra a šťáva dodá máslovému těstu chuť i vůniFoto: Eva Malúšová

03.

Borůvky obalte ve dvou lžících mouky, v těstě pak neklesnou všechny ke dnu.

Foto: Eva Malúšová

Když ovoce obalíte v troše mouky, zůstane v těstě rovnoměrněji rozprostřenoFoto: Eva Malúšová

04.

Těsto rozdělte do forem (klidně si pomozte váhou) a pečte při 180 °C 30 až 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Vyklopte, stáhněte papír a nechte na mřížce zcela vychladnout.

Foto: Eva Malúšová

Když použijete 3 malé formy, korpusy už pak nemusíte prořezávatFoto: Eva Malúšová

05.

Mezitím povařte 15 až 20 minut borůvky s cukrem a citronem na konzistenci hustého džemu. Případně použijte rovnou dobrou borůvkovou zavařeninu nebo kupovaný či domácí lemon curd.

Foto: Eva Malúšová

Další borůvky povařte s cukrem a trochou citronové šťávy na náplňFoto: Eva Malúšová

06.

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte sýr (cream cheese, žervé) a vanilku a došlehejte dohladka. Krém není moc sladký, takže ho můžete podle sebe přisladit nebo naopak osvěžit trochou citronové šťávy.

Foto: Eva Malúšová

Lehký krém z žervé doplňte jen trochou másla a moučkového cukruFoto: Eva Malúšová

07.

Zdobicím sáčkem pak na spodním korpusu vytvořte okraj z krému, naplňte polovinou borůvek a stejně postupujte s druhým plátem těsta.

Foto: Eva Malúšová

Když z krému vytvoříte okraje, borůvky vám neobarví boky dortuFoto: Eva Malúšová

08.

Poslední korpus už krémem potřete celý, přiklopte na zbytek a dort buď zcela uhlaďte cukrářskou stěrkou či nožem, nebo, což je podstatně jednodušší, nechte dortu rustikálnější vzhled jako my. Až těsně před podáváním (borůvky barví) dozdobte čerstvým ovocem, plátky citronu a lístky máty či meduňky.

Foto: Eva Malúšová

Nám se líbí jednoduché dorty, ale vy ten svůj nazdobte, jak jste zvyklíFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Svěží chuť citronu, borůvek a jogurtu je na léto jako dělaná!Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Druhý den, když se krásně rozleží, je dort ještě lepší!Foto: Eva Malúšová

Reklama

Související témata:

Načítám