Hlavní obsah

Jogurtový borůvkový dort s citronem

Hodnocení:
(82)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Kdybyste měli přes léto upéct jen jeden dort, rozhodně se přimlouvám, aby to byl tenhle osvěžující citronový! Využijete do něj čerstvé lesní borůvky, díky jogurtovému těstu bude nádherně vláčný i další dny a svěží krém z čerstvého sýra se do parných dnů bezpochyby hodí více než ty těžké máslové plné cukru. Potřebujete vědět víc?

Ingredience pro:
18 cm průměr formy
Na těsto
  • 250 g změklého másla
  • 200 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g řeckého jogurtu
  • 2 citrony
  • 300 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 200 g borůvek
  • 2 lžíce hladké mouky
Na borůvkovou náplň (hodí se i džem či lemon curd)
  • 200 g borůvek
  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
Na krém
  • 600 g čerstvého krémového sýru
  • 100 g změklého másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 60 g cukru moučka
Článek

Postup

Krok 1: Tři malé dortové formy o průměru 18–20 cm zlehka vymažte máslem a vyložte pečicím papírem: kolečko dejte na dno a na boky přitiskněte pruhy. Použít můžete i klasickou větší formu, jen počítejte s delším časem pečení a korpus pak dvakrát prořízněte. Borůvky jsou nejlepší čerstvé lesní, ale nic nezkazíte ani kanadskými nebo mrazenými.

Foto: Eva Malúšová

Část borůvek přijde do těsta, část do náplně. Tu ale můžete nahradit džemem nebo lemon curdem (citronový krém)

Krok 2: Změklé máslo ušlehejte doběla s cukrem a postupně zapracujte vejce, vanilku, jogurt, kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) a šťávu z citronů, mouku, kypřicí prášek a sůl.

Foto: Eva Malúšová

Citronová kůra a šťáva dodá máslovému těstu chuť i vůni

Krok 3: Borůvky obalte ve dvou lžících mouky, v těstě pak neklesnou všechny ke dnu.

Foto: Eva Malúšová

Když ovoce obalíte v troše mouky, zůstane v těstě rovnoměrněji rozprostřeno

Krok 4: Těsto rozdělte do forem (klidně si pomozte váhou) a pečte při 180 °C 30 až 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Vyklopte, stáhněte papír a nechte na mřížce zcela vychladnout.

Foto: Eva Malúšová

Když použijete 3 malé formy, korpusy už pak nemusíte prořezávat

Krok 5: Mezitím povařte 15 až 20 minut borůvky s cukrem a citronem na konzistenci hustého džemu. Případně použijte rovnou dobrou borůvkovou zavařeninu nebo kupovaný či domácí lemon curd.

Foto: Eva Malúšová

Další borůvky povařte s cukrem a trochou citronové šťávy na náplň

Krok 6: Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte sýr (cream cheese, žervé) a vanilku a došlehejte dohladka. Krém není moc sladký, takže ho můžete podle sebe přisladit nebo naopak osvěžit trochou citronové šťávy.

Foto: Eva Malúšová

Lehký krém z žervé doplňte jen trochou másla a moučkového cukru

Krok 7: Zdobicím sáčkem pak na spodním korpusu vytvořte okraj z krému, naplňte polovinou borůvek a stejně postupujte s druhým plátem těsta.

Foto: Eva Malúšová

Když z krému vytvoříte okraje, borůvky vám neobarví boky dortu

Krok 8: Poslední korpus už krémem potřete celý, přiklopte na zbytek a dort buď zcela uhlaďte cukrářskou stěrkou či nožem, nebo, což je podstatně jednodušší, nechte dortu rustikálnější vzhled jako my. Až těsně před podáváním (borůvky barví) dozdobte čerstvým ovocem, plátky citronu a lístky máty či meduňky.

Foto: Eva Malúšová

Nám se líbí jednoduché dorty, ale vy ten svůj nazdobte, jak jste zvyklí

Foto: Eva Malúšová

Svěží chuť citronu, borůvek a jogurtu je na léto jako dělaná!

Foto: Eva Malúšová

Druhý den, když se krásně rozleží, je dort ještě lepší!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek