Článek
Postup
01.
Nejdřív připravte borůvkový rozvar. Do rendlíku vsypejte borůvky, podle jejich sladkosti přidejte lžíci nebo dvě krupicového cukru, pár kapek citronové šťávy a špetku skořice. Podlijte dvěma lžícemi vody a krátce povařte. Až popraskají všechny slupky a hmota nepatrně zhoustne, rendlík odstavte (potrvá to asi 10–12 minut).
02.
Borůvkový rozvar propasírujte přes hustý cedník, abyste odstranili slupky, a nechte chvíli zchladnout.
BORŮVKY A KYNUTÉ TĚSTO. DOKONALÁ KOMBINACE
03.
Do velké mísy dejte mascarpone, dvě lžíce moučkového cukru a vanilkový extrakt a vyšlehejte do krémové konzistence. Přilijte vychlazenou smetanu a dál šlehejte: nejdřív pomalu a pak při rychlejších otáčkách vyšlehejte hustý a hebký krém. Jak nejlépe ušlehat šlehačku?
04.
Nakonec přidejte dvě tři lžíce vychladlého borůvkového rozvaru a už jenom krátce a pomalu prošlehejte. Krém přeložte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou.
Tip: Rozvar můžete do krému zamíchat ledabyle lžící, vytvoří tak zajímavý mramorový efekt.
BORŮVKOVÁ INSPIRACE
05.
Košíčky rozložte na tác. Do každého dejte lžičku borůvkového rozvaru a na ten nastříkejte borůvkový krém. Ozdobte jedlými květy (barvou i vůní s krémem skvěle ladí jemné kvítky levandule) nebo borůvkami, nechte chvíli v chladu rozležet a podávejte.
Tip: Linecké (křehké) korpusy na košíčky kupte v obchodě a doma je jenom naplňte a dozdobte. Příprava zabere chviličku a budou vypadat i chutnat skvěle! Jestli chcete přece jen péct, vyzkoušejte zdravé ovesné košíčky anebo těsto na křehké mandlové košíčky.
Byli jste na borůvkách? Skvělá je borůvková marmeláda s tymiánem anebo borůvkový džem bez cukru a bez chemie.