Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Borůvkové minikošíčky svým jemným půvabem vzbuzují nadšení. Pod krémem skrývají borůvkové překvapení a garantuji vám, že po nich sáhnou i ti, kdo sladkému příliš neholdují. Váš cukrářský kredit prudce stoupne… A nikomu nemusíte prozradit, že jste při přípravě malinko švindlovali.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
18 kusů
Budete potřebovat
  • 18 ks linecký minikošíček
    1
    3
    7
    8
  • 200 g borůvek
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 špetka skořice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 250 g mascarpone
    7
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 200 ml 40% smetany ke šlehání
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejdřív připravte borůvkový rozvar. Do rendlíku vsypejte borůvky, podle jejich sladkosti přidejte lžíci nebo dvě krupicového cukru, pár kapek citronové šťávy a špetku skořice. Podlijte dvěma lžícemi vody a krátce povařte. Až popraskají všechny slupky a hmota nepatrně zhoustne, rendlík odstavte (potrvá to asi 10–12 minut).

02.

Borůvkový rozvar propasírujte přes hustý cedník, abyste odstranili slupky, a nechte chvíli zchladnout.

03.

Do velké mísy dejte mascarpone, dvě lžíce moučkového cukru a vanilkový extrakt a vyšlehejte do krémové konzistence. Přilijte vychlazenou smetanu a dál šlehejte: nejdřív pomalu a pak při rychlejších otáčkách vyšlehejte hustý a hebký krém. Jak nejlépe ušlehat šlehačku?

04.

Nakonec přidejte dvě tři lžíce vychladlého borůvkového rozvaru a už jenom krátce a pomalu prošlehejte. Krém přeložte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou.

Tip: Rozvar můžete do krému zamíchat ledabyle lžící, vytvoří tak zajímavý mramorový efekt.

05.

Košíčky rozložte na tác. Do každého dejte lžičku borůvkového rozvaru a na ten nastříkejte borůvkový krém. Ozdobte jedlými květy (barvou i vůní s krémem skvěle ladí jemné kvítky levandule) nebo borůvkami, nechte chvíli v chladu rozležet a podávejte.

Tip: Linecké (křehké) korpusy na košíčky kupte v obchodě a doma je jenom naplňte a dozdobte. Příprava zabere chviličku a budou vypadat i chutnat skvěle! Jestli chcete přece jen péct, vyzkoušejte zdravé ovesné košíčky anebo těsto na křehké mandlové košíčky.

Související témata:

Načítám