Hlavní obsah
3,4
(42)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Borůvkové minikošíčky svým jemným půvabem vzbuzují nadšení. Pod krémem skrývají borůvkové překvapení a garantuji vám, že po nich sáhnou i ti, kdo sladkému příliš neholdují. Váš cukrářský kredit prudce stoupne… A nikomu nemusíte prozradit, že jste při přípravě malinko švindlovali.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
18 kusů
Budete potřebovat
  • 18 ks linecký minikošíček
  • 200 g borůvek
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 špetka skořice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 200 ml 40% smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Nejdřív připravte borůvkový rozvar. Do rendlíku vsypejte borůvky, podle jejich sladkosti přidejte lžíci nebo dvě krupicového cukru, pár kapek citronové šťávy a špetku skořice. Podlijte dvěma lžícemi vody a krátce povařte. Až popraskají všechny slupky a hmota nepatrně zhoustne, rendlík odstavte (potrvá to asi 10–12 minut).

02.

Borůvkový rozvar propasírujte přes hustý cedník, abyste odstranili slupky, a nechte chvíli zchladnout.

03.

Do velké mísy dejte mascarpone, dvě lžíce moučkového cukru a vanilkový extrakt a vyšlehejte do krémové konzistence. Přilijte vychlazenou smetanu a dál šlehejte: nejdřív pomalu a pak při rychlejších otáčkách vyšlehejte hustý a hebký krém. Jak nejlépe ušlehat šlehačku?

04.

Nakonec přidejte dvě tři lžíce vychladlého borůvkového rozvaru a už jenom krátce a pomalu prošlehejte. Krém přeložte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou.

Tip: Rozvar můžete do krému zamíchat ledabyle lžící, vytvoří tak zajímavý mramorový efekt.

05.

Košíčky rozložte na tác. Do každého dejte lžičku borůvkového rozvaru a na ten nastříkejte borůvkový krém. Ozdobte jedlými květy (barvou i vůní s krémem skvěle ladí jemné kvítky levandule) nebo borůvkami, nechte chvíli v chladu rozležet a podávejte.

Tip: Linecké (křehké) korpusy na košíčky kupte v obchodě a doma je jenom naplňte a dozdobte. Příprava zabere chviličku a budou vypadat i chutnat skvěle! Jestli chcete přece jen péct, vyzkoušejte zdravé ovesné košíčky anebo těsto na křehké mandlové košíčky.

Reklama

Související témata:

Načítám