Hlavní obsah
2,9
(851)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Toto výborné, rychlé a jednoduché těsto s tvarohem je skvělé, když nestíháte kynuté. Jde z něj připravit mazanec i vánočka, ale tentokrát jsme zkusili připravit koláče a šátečky s výraznou marmeládou z černého rybízu.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Na těsto
  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 250 g tučného tvarohu
  • 8 lžic oleje
  • 8 lžic mléka
  • 130 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Na drobenku a náplň
  • 50 g cukru krupice
  • 60 g hrubé mouky
  • 50 g másla
  • 200 g džemu z černého rybízu
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 170 stupňů. V zadělávací míse smíchejte suché ingredience: obě prosáté mouky, moučkový a vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. 

02.

Nyní přidejte vejce, olej, vlažné mléko, olej a tvaroh. Důkladně zadělejte v robotu nebo vařečkou lepkavé těsto a nechte ho pod utěrkou asi 20 minut odpočívat.

03.

Těsto přesuňte na pomoučený vál a rozdělte ho na 20 dílů. Z každého kousku vytvořte buď kulatý koláček, nebo šáteček, a doprostřed nebo dovnitř dejte lžíci marmelády. Koláčky posypte drobenkou, pokud  ji ale, třeba kvůli šetření, dělat nechcete, upečte šátečky a ty nechte jen s marmeládou.

04.

Výtvory pak klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je dozlatova asi 20 minut. Pak je přesuňte na drátěnou mřížku a nechte zchladnout. Posypte je moučkovým cukrem a podávejte. 

Foto: Svatava Vašková

Která varianta se vám víc líbí? Šátečky vlevo, nebo koláčky s drobenkou? Foto: Svatava Vašková

Reklama

Související témata:

Načítám