Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Máte chuť na moučník, který možná pochází přímo z královské kuchyně? Pak si dejte tyhle vláčné bábovičky s rumovými rozinkami a krémem. Prý je miloval polský král Stanislav I. Ochutnejte tedy to, co lahodilo i tak vznešenému jazýčku!

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 báboviček
Rozinky v rumu
  • 200 g rozinek
  • 200 ml vody
  • 100 ml tmavého rumu
Těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 40 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 50 ml plnotučného mléka
  • 15 g droždí
  • 4 ks vejce
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
Rumový rozvar
  • 500 ml vody
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 150 ml tmavého rumu
  • 3 plátky citronu
  • 1 balíček vanilkového cukru
Krém
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 2 ks vanilkového lusku
  • 80 g cukru moučka
Článek

Tomuto dezertu se také říká rum baba a můžete ho péct buď ve speciální formě na vyšší bábovičky, nebo použít plech na muffiny. Na přípravu se hodí tmavý třtinový rum, který moučníku dodá patřičné grády. A protože je v receptu dost alkoholu, není v této podobě vhodný pro děti. Těm můžete samotné bábovičky rozkrojit a promazat krémem. Pro výslednou chuť je lepší rozinky do rumu namočit alespoň den předem, ale klidně i dřív, hned tak se nezkazí.

Postup

01.

Rozinky dejte do uzavíratelné skleničky a zalijte vroucí vodou a rumem. Po vychladnutí uzavřete a nechte marinovat, ideálně alespoň den anebo přes noc.

02.

Vyrobte si kynuté těsto: Do mísy nadrobte droždí a k němu přidejte cukr, změklé máslo a vlažné mléko. Zamíchejte a přisypejte zbylé suroviny. Pak ručně nebo v robotu zadělejte hladké polotekuté těsto. Vložte ho do cukrářského sáčku a naplňte jím formičky zhruba do tří čtvrtin. Nechejte ještě asi půl hodiny kynout a pak pečte zhruba 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

03.

Připravte si rozvar. Zatímco se bábovičky pečou, nalijte do kastrůlku vodu a rum, rozkrojte vanilkový lusk a semínka z něj přidejte do vody. Vmíchejte i vanilkový cukr a vhoďte plátky citronu. Přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte a nechte asi 5 minut probublávat. Poté odstavte ze sporáku.

04.

Vyrobte krém: Vyšlehejte vychlazenou smetanu, do které jste dali vyškrábnutá semínka z vanilkových lusků a cukr. Výsledný krém by měl být krásně tuhý.

05.

Servírujte: Upečené a vyklopené bábovičky po prochladnutí namočte do ještě teplého rozvaru a nechejte je nasáknout - aby to šlo rychleji, můžete je přepůlit. Pak je dejte do talíře, přelijte rumem (množství si může každý určit sám), ozdobte v rumu naloženými rozinkami a přidejte kopeček krému.

>>>Milovníci rumu ocení i další dezert: Grilovaný ananas s rumovou omáčkou

Energetická hodnota celkem pro 1 bábovičku
Energie1 106,85 kJ
Bílkoviny3,99 g
Tuky11,5 g
Sacharidy35,68 g
Sůl0,1 g
SAFA6,1 g
Vláknina1,11 g
Cukry13,53 g

Načítám