Článek
Tomuto dezertu se také říká rum baba a můžete ho péct buď ve speciální formě na vyšší bábovičky, nebo použít plech na muffiny. Na přípravu se hodí tmavý třtinový rum, který moučníku dodá patřičné grády. A protože je v receptu dost alkoholu, není v této podobě vhodný pro děti. Těm můžete samotné bábovičky rozkrojit a promazat krémem. Pro výslednou chuť je lepší rozinky do rumu namočit alespoň den předem, ale klidně i dřív, hned tak se nezkazí.
Postup
01.
Rozinky dejte do uzavíratelné skleničky a zalijte vroucí vodou a rumem. Po vychladnutí uzavřete a nechte marinovat, ideálně alespoň den anebo přes noc.
02.
Vyrobte si kynuté těsto: Do mísy nadrobte droždí a k němu přidejte cukr, změklé máslo a vlažné mléko. Zamíchejte a přisypejte zbylé suroviny. Pak ručně nebo v robotu zadělejte hladké polotekuté těsto. Vložte ho do cukrářského sáčku a naplňte jím formičky zhruba do tří čtvrtin. Nechejte ještě asi půl hodiny kynout a pak pečte zhruba 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
03.
Připravte si rozvar. Zatímco se bábovičky pečou, nalijte do kastrůlku vodu a rum, rozkrojte vanilkový lusk a semínka z něj přidejte do vody. Vmíchejte i vanilkový cukr a vhoďte plátky citronu. Přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte a nechte asi 5 minut probublávat. Poté odstavte ze sporáku.
04.
Vyrobte krém: Vyšlehejte vychlazenou smetanu, do které jste dali vyškrábnutá semínka z vanilkových lusků a cukr. Výsledný krém by měl být krásně tuhý.
05.
Servírujte: Upečené a vyklopené bábovičky po prochladnutí namočte do ještě teplého rozvaru a nechejte je nasáknout - aby to šlo rychleji, můžete je přepůlit. Pak je dejte do talíře, přelijte rumem (množství si může každý určit sám), ozdobte v rumu naloženými rozinkami a přidejte kopeček krému.
>>>Milovníci rumu ocení i další dezert: Grilovaný ananas s rumovou omáčkou