Hlavní obsah
Foto: Haribo

Foto: Haribo

Dnes mají děti svátek, tak pokud jim chcete dopřát malou sladkou dobrotu, zkuste toto pečivo, které kombinuje kynuté koblížky, čokoládu a gumové medvídky (či jiné oblíbené tvary).

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Těsto
  • 520 g hladké mouky
  • 220 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • 40 g cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 11 g suchého droždí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 200 ml oleje na smažení
  • 2 lžíce oleje na vymazání
Poleva a zdobení
  • 2 tabulky bílé čokolády
  • 100 g malin
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 100 g bonbonů
Článek

Snažíte se udržet děti co nejdál od sladkého? Stejně občas něco ukořistí a dovedou si to pak řádně užít. Tak co jim na Mezinárodní den dětí připravit moučník, který nabízí to, co milují, tedy čokoládu a želatinové bonbony? Jako polevu lze použít bílou čokoládu ochucenou ovocem: malinami pro růžovou, mangem pro žlutou barvu.

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, droždí a sůl a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené máslo pokojové teploty a zpracujte do drobenky. Vedle v menší misce ručně vyšlehejte vejce, přidejte mléko a vanilkový extrakt. Mléčnou směs přilijte do moučné a vypracujte měkké, mírně lepivé těsto.

02.

Těsto přendejte na linku, potřete olejem a vložte do olejem vymazané mísy. Přikryjte fólií a nechte zhruba hodinu kynout. Po vykynutí těsto přeložte na pomoučněnou pracovní desku a rukama lehce zapracujte, čímž ho zbavíte vzduchových bublin. Vytvarujte bochánek a vložte opět do mísy. Nechte kynout dalších 45 minut.

03.

Poté bochánek opět vyklopte na pracovní plochu a rozválejte na plát do výšky maximálně 1 cm. Vykrojte větší kolečko a do jeho středu menší a přeložte na pomoučený plech. Donuty překryjte olejem potřenou potravinářskou fólií a nechte znovu kynout tak, aby zdvojnásobily objem.

04.

Do hrnce nalijte olej a zahřejte ho tak, aby nebyl ani studený, ani příliš horký. Test správné teploty proveďte s malým kouskem těsta – musí se začít ihned smažit. V oleji smažte donuty tak dlouho, dokud nejsou krásně zlatavé. Hotové položte na plech vyložený kuchyňskými papírovými utěrkami, které vysají přebytečný olej.

05.

Zatímco donuty chladnou, rozpusťte čokoládu a přidejte do ní kokosový olej. Až bude poleva hladká, můžete do ní přidat rozmixované či sušené maliny, promíchejte metličkou.

06.

Vychladlé donuty z jedné strany namáčejte do připravené polevy a zdobte želatinovými medvídky.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie2 180,56 kJ
Bílkoviny7,86 g
Tuky30,57 g
Sacharidy52,96 g
Sůl0,22 g
SAFA9,54 g
Vláknina2,2 g
Cukry19,77 g

Načítám