Článek
Snažíte se udržet děti co nejdál od sladkého? Stejně občas něco ukořistí a dovedou si to pak řádně užít. Tak co jim na Mezinárodní den dětí připravit moučník, který nabízí to, co milují, tedy čokoládu a želatinové bonbony? Jako polevu lze použít bílou čokoládu ochucenou ovocem: malinami pro růžovou, mangem pro žlutou barvu.
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, droždí a sůl a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené máslo pokojové teploty a zpracujte do drobenky. Vedle v menší misce ručně vyšlehejte vejce, přidejte mléko a vanilkový extrakt. Mléčnou směs přilijte do moučné a vypracujte měkké, mírně lepivé těsto.
02.
Těsto přendejte na linku, potřete olejem a vložte do olejem vymazané mísy. Přikryjte fólií a nechte zhruba hodinu kynout. Po vykynutí těsto přeložte na pomoučněnou pracovní desku a rukama lehce zapracujte, čímž ho zbavíte vzduchových bublin. Vytvarujte bochánek a vložte opět do mísy. Nechte kynout dalších 45 minut.
03.
Poté bochánek opět vyklopte na pracovní plochu a rozválejte na plát do výšky maximálně 1 cm. Vykrojte větší kolečko a do jeho středu menší a přeložte na pomoučený plech. Donuty překryjte olejem potřenou potravinářskou fólií a nechte znovu kynout tak, aby zdvojnásobily objem.
04.
Do hrnce nalijte olej a zahřejte ho tak, aby nebyl ani studený, ani příliš horký. Test správné teploty proveďte s malým kouskem těsta – musí se začít ihned smažit. V oleji smažte donuty tak dlouho, dokud nejsou krásně zlatavé. Hotové položte na plech vyložený kuchyňskými papírovými utěrkami, které vysají přebytečný olej.
05.
Zatímco donuty chladnou, rozpusťte čokoládu a přidejte do ní kokosový olej. Až bude poleva hladká, můžete do ní přidat rozmixované či sušené maliny, promíchejte metličkou.
06.
Vychladlé donuty z jedné strany namáčejte do připravené polevy a zdobte želatinovými medvídky.