Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Této úpravě vajec se říká pštrosí nebo skotská: v kabátku z mletého masa a usmažená dokřupava vypadají opravdu lákavě a nejhezčí jsou, když se rozříznou a odhalí krémový žloutek. Ještě půvabnější jsou z drobných křepelčích vajec. Místo mletého masa můžete použít kabátek z bílé vepřové klobásky.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Budete potřebovat
  • 8 křepelčích vajec
  • 350 g vepřových klobásek
  • 1 vejce
Na obalení a dokončení
  • 2 hrsti hladké mouky
  • 2 vejce na obalování
  • 3 lžíce mléka
  • 3 hrsti strouhanky
  • 1 špetka soli
  • 250 ml oleje na smažení
Článek

Postup

01.

Křepelčí vejce vyberte na linku alespoň půl hodiny před vařením, ať se trochu zahřejí. Poté přiveďte k varu vodu, přidejte do ní lžičku octa, vložte vejce a vařte je 3 minuty. Ihned je zchlaďte v ledové vodě a oloupejte.

02.

Vepřové klobásky vytlačte ze střívka do mísy, přidejte jedno menší vejce a hmotu pořádně propracujte rukou, až bude homogenní a soudržná. Naberte kousek do dlaně, zformujte na placičku, doprostřed vložte vejce, obalte ho masovou směsí a vytvarujte kuličku. Hotové kuličky odkládejte na tác.

03.

Až budou všechna vejce připravená, obalte je v klasickém trojobalu jako řízky. Poté rozehřejte v menším rendlíku vyšší vrstvu oleje na stupeň 7-8 z 10 a vejce osmažte ze všech stran dozlatova. Hotové odkládejte na papírový ubrousek a nechte odsát přebytečný tuk.

04.

Podávejte s jemnou bramborovou kaší a salátem z čerstvé zeleniny. Výborně se k nim hodí i pikantní nakládané ředkvičky.

Zůstala vám vajíčka z velikonoční nadílky? Připravte z nich vajíčkovou pomazánku!

Načítám