Hlavní obsah
3,6
(58)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Skotská nebo také pštrosí vejce prostě milujeme! Šťavnatý karbanátek v křupavém trojobalu, co ukrývá na hniličko uvařené vajíčko, je docela vydatný pokrm, dá se ale uvařit i o fous zdravěji. Maso dejte dietnější drůbeží, trojobal vyměňte jen za kukuřičnou strouhanku a karbanátky pak upečte v troubě. Zato ale přitvrďte na bylinkách a vyhrát si můžete i se zeleninou přílohou.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na maso (dejte ale klidně krůtí nebo vepřové)
  • 4 ks vejce
  • 500 g kuřecího masa
  • 2 hrsti čerstvých bylinek
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 100 g kukuřičné strouhanky
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Na dip
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny. Skotská vejce se tradičně dělají ze snídaňové klobásy nebo vepřového masa, ale na jaře můžete trochu odlehčit a dát mleté kuřecí – jen pokud možno sledujte jeho původ, ne všechno je totiž stejně kvalitní.

Foto: Eva Malúšová

Maso vám vyjde na 4 až 6 vajec a bylinky dejte dle chuti: kromě kopru a petržele se hodí i pažitka nebo koriandrFoto: Eva Malúšová

02.

Nejprve uvařte vejce. Vložte je do vroucí vody a pro lehce tekoucí žloutek vařte 5 minut. Poté je ihned vyndejte do mísy se studenou vodou a ledem (díky tomu půjdou snadno oloupat) a nechte vychladnout, než si připravíte maso. Pokud led nepoužíváte, vajíčka vařte raději až o 2 minuty déle, abyste je vůbec oloupali. Oloupaná je obalte v troše mouky, maso se na ně lépe chytne.

Foto: Eva Malúšová

Díky obalení v mouce nebude maso po vajíčkách klouzatFoto: Eva Malúšová

03.

Připravte si bylinky – jarní kopr a petržel, ale prima je i pažitka, bazalka, špetka tymiánu nebo koriandr. Z bylinek otrhejte lístky a nasekejte najemno. 

Foto: Eva Malúšová

S bylinkami na jaře nešetřete!Foto: Eva Malúšová

04.

Teď už jen ochuťte maso: smíchejte ho s bylinkami, hořčicí, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře.

Foto: Eva Malúšová

K dochucení masa by stačila jen sůl a pepř, ale trochou dijonské hořčice a čerstvými bylinkami rozhodně také nic nezkazíteFoto: Eva Malúšová

05.

Maso rozdělte na 4 až 6 dílů podle toho, kolik máte vajec. Namočenýma rukama z každého udělejte placičku a vajíčko do ní zabalte. Pořádně uhlaďte, aby nikde nekoukalo.

Foto: Eva Malúšová

Stačí si ruce pořádně namočit a s masem jde krásně pracovatFoto: Eva Malúšová

06.

Karbanátky obalte ve strouhance (dobrá je kukuřičná), na pečicím papíře pokapejte trochou oleje nebo másla a pečte asi 25 minut při 190 °C dozlatova. Druhá možnost je skotská vejce usmažit v dostatečné vrstvě tuku a ten pak nechat okapat na papírové utěrce.

Foto: Eva Malúšová

Pro zdravější verzi karbanátky tentokrát upečte v trouběFoto: Eva Malúšová

07.

Těsně před podáváním vejce rozkrojte. Hodí se k nim všelijaké bramborové přílohy, salát a k namáčení dip ze zakysané smetany ochucené hořčicí, medem, citronem, solí a pepřem.

Foto: Eva Malúšová

Karbanátky můžete nechat vcelku, ale rozkrojené udělají mnohem větší paráduFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jaro na talíři, co říkáte?Foto: Eva Malúšová

Tip: Maso můžete dochutit i hrstí parmezánu, jen pak vynechte hořčici a kopr a naopak přidejte špetku tymiánu.

Z mletého drůbežího upečete i skvělou kuřecí sekanou se sýrem, cuketové kuličky v rajské omáčce a samozřejmě klasické karbanátky pečené v troubě. Myslete ale na to, že méně je někdy více: raději si ne tak často dopřejte kvalitní maso z menších farem než dennodenně vodnaté kuřecí z velkochovů. 

Reklama

Načítám