Hlavní obsah

Kuřecí karbanátky z trouby: Nesmažená skotská vejce

Hodnocení:
(56)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Skotská nebo také pštrosí vejce prostě milujeme! Šťavnatý karbanátek v křupavém trojobalu, co ukrývá na hniličko uvařené vajíčko, je docela vydatný pokrm, dá se ale uvařit i o fous zdravěji. Maso dejte dietnější drůbeží, trojobal vyměňte jen za kukuřičnou strouhanku a karbanátky pak upečte v troubě. Zato ale přitvrďte na bylinkách a vyhrát si můžete i se zeleninou přílohou.

Ingredience pro:
4 porce
Na maso (dejte ale klidně krůtí nebo vepřové)
  • 4 vejce
  • 500 g mletého kuřecího masa
  • sůl a pepř
  • 2 hrsti čerstvých bylinek
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • kukuřičná strouhanka
  • olivový olej
  • 2 lžíce hladké mouky
Na dip
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si suroviny. Skotská vejce se tradičně dělají ze snídaňové klobásy nebo vepřového masa, ale na jaře můžete trochu odlehčit a dát mleté kuřecí jen pokud možno sledujte jeho původ, ne všechno je totiž stejně kvalitní.

Foto: Eva Malúšová

Maso vám vyjde na 4 až 6 vajec a bylinky dejte dle chuti: kromě kopru a petržele se hodí i pažitka nebo koriandr

Krok 2: Nejprve uvařte vejce. Vložte je do vroucí vody a pro lehce tekoucí žloutek vařte 5 minut. Poté je ihned vyndejte do mísy se studenou vodou a ledem (díky tomu půjdou snadno oloupat) a nechte vychladnout, než si připravíte maso. Pokud led nepoužíváte, vajíčka vařte raději až o 2 minuty déle, abyste je vůbec oloupali. Oloupaná je obalte v troše mouky, maso se na ně lépe chytne.

Foto: Eva Malúšová

Díky obalení v mouce nebude maso po vajíčkách klouzat

Krok 3: Připravte si bylinky já dala jarní kopr a petržel, ale prima je i pažitka, bazalka, špetka tymiánu nebo koriandr. Z bylinek otrhejte lístky a nasekejte najemno. 

Foto: Eva Malúšová

S bylinkami na jaře nešetřete!

Krok 4: Teď už jen ochuťte maso: smíchejte ho s bylinkami, hořčicí, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře.

Foto: Eva Malúšová

K dochucení masa by stačila jen sůl a pepř, ale trochou dijonské hořčice a čerstvými bylinkami rozhodně také nic nezkazíte

Krok 5: Maso rozdělte na 4 až 6 dílů podle toho, kolik máte vajec. Namočenýma rukama z každého udělejte placičku a vajíčko do ní zabalte. Pořádně uhlaďte, aby nikde nekoukalo.

Foto: Eva Malúšová

Stačí si ruce pořádně namočit a s masem jde krásně pracovat

Krok 6: Karbanátky obalte ve strouhance (já dala kukuřičnou), na pečicím papíře pokapejte trochou oleje nebo másla a pečte asi 25 minut při 190 °C dozlatova. Druhá možnost je skotská vejce usmažit v dostatečné vrstvě tuku a ten pak nechat okapat na papírové utěrce.

Foto: Eva Malúšová

Pro zdravější verzi karbanátky tentokrát upečte v troubě

Krok 7: Těsně před podáváním vejce rozkrojte. Hodí se k nim všelijaké bramborové přílohy, salát a k namáčení dip ze zakysané smetany ochucené hořčicí, medem, citronem, solí a pepřem.

Foto: Eva Malúšová

Karbanátky můžete nechat vcelku, ale rozkrojené udělají mnohem větší parádu

Foto: Eva Malúšová

Jaro na talíři, co říkáte?

Tip: Maso můžete dochutit i hrstí parmezánu, jen pak vynechte hořčici a kopr a naopak přidejte špetku tymiánu.

Z mletého drůbežího upečete i skvělou kuřecí sekanou se sýrem, cuketové kuličky v rajské omáčce a samozřejmě klasické karbanátky pečené v troubě. Myslete ale na to, že méně je někdy více: raději si ne tak často dopřejte kvalitní maso z menších farem než dennodenně vodnaté kuřecí z velkochovů. 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek