Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

V chladnějším období si tělo žádá sytější a vydatnější jídla, při jejich přípravě ale nemusíte strávit v kuchyni hodiny. Sáhněte po oblíbených těstovinách: krémová smetanová omáčka bude hotová, než se těstoviny uvaří, a za 15 minut můžete podávat skvělou teplou večeři.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 200 g tagliatelle
    1
    3
  • 50 g pancetty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
    7
  • 2 lžíce mascarpone
    7
  • 4 lžíce parmazánu
    7
  • 1 lžíce soli
  • 1 špetka pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství vody na přípravu těstovin. Zatímco se bude zahřívat, oloupejte česnek, nastrouhejte parmazán na jemném struhadle a slaninu nakrájejte na kostičky.

02.

Až začne voda vařit, pořádně ji osolte, vložte těstoviny, zamíchejte je, nastavte si kuchyňskou minutku na 8-10 minut (podle druhu těstovin a návodu na obalu) a pusťte se do omáčky.

Tip: Ke krémovým smetanovým omáčkám se nejvíc hodí širší a delší těstoviny, jako jsou třeba tagliatelle, fettuccine nebo pappardelle.

03.

Zahřejte větší pánev s vyšším okrajem na vyšší (osmý stupeň z deseti) teplotu a za stálého míchání opečte nasucho kostičky slaniny dokřupava. Přesypejte je na chvíli bokem a pánev vytřete suchým kuchyňským ubrouskem.

04.

Pánev vraťte na oheň, vlijte do ní kapku olivového oleje a přidejte prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a za stálého míchání ho velmi krátce opečte. Jakmile začne zlehka zlátnout, vlijte do pánve smetanu a přidejte mascarpone. Stáhněte plamen na velmi mírný a vymíchejte hustou a hladkou homogenní omáčku.

05.

V téhle chvíli už budou těstoviny téměř uvařené. Do pánve s omáčkou vlijte sběračku vody z těstovin, a ještě jednou ji dobře promíchejte. Těstoviny sceďte a vložte do omáčky. Přidejte asi dvě třetiny parmazánu, naposledy promíchejte a ihned servírujte. Na talíři posypejte kostičkami opečené slaniny, zbytkem parmazánu a špetkou čerstvě mletého pepře.

Až budete mít víc času a chuti do vaření, můžete si připravit domácí těstoviny.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie4 092,49 kJ
Bílkoviny28,38 g
Tuky61,45 g
Sacharidy76,88 g
Sůl10,84 g
SAFA32,05 g
Vláknina3,73 g
Cukry5,94 g

Načítám