Hlavní obsah
4,1
(8)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

V chladnějším období si tělo žádá sytější a vydatnější jídla, při jejich přípravě ale nemusíte strávit v kuchyni hodiny. Sáhněte po oblíbených těstovinách: krémová smetanová omáčka bude hotová, než se těstoviny uvaří, a za 15 minut můžete podávat skvělou teplou večeři.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 200 g tagliatelle
  • 50 g pancetty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • 2 lžíce mascarpone
  • 4 lžíce parmazánu
  • 1 lžíce soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství vody na přípravu těstovin. Zatímco se bude zahřívat, oloupejte česnek, nastrouhejte parmazán na jemném struhadle a slaninu nakrájejte na kostičky.

02.

Až začne voda vařit, pořádně ji osolte, vložte těstoviny, zamíchejte je, nastavte si kuchyňskou minutku na 8-10 minut (podle druhu těstovin a návodu na obalu) a pusťte se do omáčky.

Tip: Ke krémovým smetanovým omáčkám se nejvíc hodí širší a delší těstoviny, jako jsou třeba tagliatelle, fettuccine nebo pappardelle.

03.

Zahřejte větší pánev s vyšším okrajem na vyšší (osmý stupeň z deseti) teplotu a za stálého míchání opečte nasucho kostičky slaniny dokřupava. Přesypejte je na chvíli bokem a pánev vytřete suchým kuchyňským ubrouskem.

04.

Pánev vraťte na oheň, vlijte do ní kapku olivového oleje a přidejte prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a za stálého míchání ho velmi krátce opečte. Jakmile začne zlehka zlátnout, vlijte do pánve smetanu a přidejte mascarpone. Stáhněte plamen na velmi mírný a vymíchejte hustou a hladkou homogenní omáčku.

05.

V téhle chvíli už budou těstoviny téměř uvařené. Do pánve s omáčkou vlijte sběračku vody z těstovin, a ještě jednou ji dobře promíchejte. Těstoviny sceďte a vložte do omáčky. Přidejte asi dvě třetiny parmazánu, naposledy promíchejte a ihned servírujte. Na talíři posypejte kostičkami opečené slaniny, zbytkem parmazánu a špetkou čerstvě mletého pepře.

Až budete mít víc času a chuti do vaření, můžete si připravit domácí těstoviny.

Reklama

Načítám