Hlavní obsah
4,8
(8)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Se základním lineckým těstem na cukroví si můžete vyhrát do sytosti: jaké bude mít tvary, náplně, polevy a zdobení, záleží jenom na vaší fantazii. Do těsta navíc můžete přidat další suroviny: k makové verzi se hodí svěží chuť citronů a skvěle ji doplní lehounká a křupavá sněhová pusinka. 

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
30 kusů
Maková kolečka
  • 150 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučka
  • 50 g máku
  • 100 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
Sněhové pusinky
  • 2 ks bílku
  • 140 g cukru
  • 1 špetka soli
K dokončení
  • 2 lžíce marmelády z citronů a limetek
Článek

Postup

01.

Na těsto prosejte do mísy mouku a cukr, přidejte špetku soli, citronovou kůru a mletý mák a suroviny dobře promíchejte metličkou. Přidejte také studené máslo nakrájené na menší kostky a žloutek a rychle vypracujte soudržné linecké těsto. Příliš ho nehněťte, postačí, když se suroviny spojí. Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, klidně ale i do druhého dne.

02.

Předehřejte troubu na 170 °C. Vychlazené těsto rozválejte na cca 5 mm silný plát a vykrájejte z něj kytičky nebo kolečka. Pečte v předehřáté troubě 9 až 10 minut, až začnou okraje lehounce zlátnout a těsto je na dotek suché. Nechte vychladnout.

03.

Na sněhové pusinky prosejte moučkový cukr, zbavíte se tak případných drobných hrudek. Začněte šlehat bílky. Až se vytvoří jemná pěna, postupně přisypejte 50 gramů cukru a vyšlehejte tuhý sníh. Do něj pak už jenom vařečkou zlehka vmíchejte zbylý cukr (90 gramů).

Tip: Existuje sice víc způsobů, jak připravit dokonalé sněhové pusinky, použijte ten, který vyhovuje vám. Já se držím tohoto postupu od M. J. Sandtnerové: je opravdu jednoduchý, navzdory tomu jsou tvary ostré jako žiletka a pusinky opravdu stabilní.

04.

Sněhovou hmotu přeložte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte věnečky o trochu menší než spodní maková kolečka. Zvolna sušte v troubě při teplotě 90 až 100 °C (jenom při takhle nízké teplotě si věnečky udrží sněhobílou barvu) asi 30 až 40 minut podle velikosti. Správně usušená kolečka jsou na dotek suchá, šustivá a jdou lehce sloupnout z papíru.

05.

Nakonec už jenom spojte pomocí citrusové marmelády sněhové věnečky se spodními kolečky. Tohle cukroví skladujte v chladu a v neprodyšné krabici, vlhko mu příliš nesvědčí.

Tip: Ke spojení můžete použít i jinou kyselejší marmeládu nebo džem. Červená barva klasické rybízové navíc hezky kontrastuje s bílými pusinkami.

Makové linecké vás neoslovilo a hledáte další inspiraci? Mrkněte na tipy, co všechno se dá upéct z lineckého těsta nebo jak naložit ze zbylými bílky.

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Načítám