Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Mince pies jsou tradiční britské vánoční koláčky plněné sladkou směsí zvanou mincemeat, která obsahuje často i kapku alkoholu. Podávají se během adventu a o Vánocích, často ještě teplé s trochou cukru navrchu. V Británii patří ke sváteční atmosféře a každý supermarket i pekárna je v zimě nabízí v mnoha variantách.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
18 kusů
Na těsto
  • 200 g hladké mouky
    1
  • 60 g cukru moučka
  • 100 g másla
    7
  • 1 ks žloutků
    3
Na náplň
  • 1 ks jablek
  • 2 lžíce rozinek
  • 3 lžíce sekaných vlašských ořechů
    8
  • 1 lžíce kandované pomerančové kůry
  • 2 lžíce brandy
  • 20 g rozpuštěného másla
    7
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
Na dokončení
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Do náplně se kdysi dávalo i maso (cukr, alkohol a koření fungovaly jako konzervanty), dnešní mince pies jsou čistě sladké.

Postup

01.

Nejprve připravte těsto. Rukama nebo v robotu krátce zpracujte studené máslo s moukou a cukrem. Vznikne drobenka. Přidejte žloutek a vytvořte kompaktní těsto (je-li třeba, přidejte 1–2 lžíce studené vody). Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte asi hodinu odležet v lednici.

02.

Mezitím připravte náplň. Jablko oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Zamíchejte ho s ostatními surovinami: sekanými rozinkami, pomerančovou kůrou, vlašskými ořechy, brandy, rozpuštěným máslem, medem a kukuřičným škrobem.

03.

Těsto vyndejte z lednice, rozválejte na plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte z něj kolečka na vyložení formiček. (V receptu byly použity formičky o průměru 43 mm.) Z menší části těsta vykrájejte malé hvězdičky na ozdobení.

04.

Do formiček vkládejte vykrájená kolečka a plňte ovocnou směsí. Navrch každého košíčku položte hvězdičku. Košíčky na plechu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Po upečení je nechte trochu zchladnout ve formičkách. Až pak koláčky opatrně vyklopte a poprašte moučkovým cukrem.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie567,46 kJ
Bílkoviny1,69 g
Tuky6,62 g
Sacharidy17,05 g
Sůl0,01 g
SAFA2,94 g
Vláknina0,7 g
Cukry7,26 g

Načítám