Článek
Do náplně se kdysi dávalo i maso (cukr, alkohol a koření fungovaly jako konzervanty), dnešní mince pies jsou čistě sladké.
Postup
01.
Nejprve připravte těsto. Rukama nebo v robotu krátce zpracujte studené máslo s moukou a cukrem. Vznikne drobenka. Přidejte žloutek a vytvořte kompaktní těsto (je-li třeba, přidejte 1–2 lžíce studené vody). Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte asi hodinu odležet v lednici.
02.
Mezitím připravte náplň. Jablko oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Zamíchejte ho s ostatními surovinami: sekanými rozinkami, pomerančovou kůrou, vlašskými ořechy, brandy, rozpuštěným máslem, medem a kukuřičným škrobem.
03.
Těsto vyndejte z lednice, rozválejte na plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte z něj kolečka na vyložení formiček. (V receptu byly použity formičky o průměru 43 mm.) Z menší části těsta vykrájejte malé hvězdičky na ozdobení.
04.
Do formiček vkládejte vykrájená kolečka a plňte ovocnou směsí. Navrch každého košíčku položte hvězdičku. Košíčky na plechu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Po upečení je nechte trochu zchladnout ve formičkách. Až pak koláčky opatrně vyklopte a poprašte moučkovým cukrem.




