Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento recept možná znáte ve variantě s pufovanou rýží, tedy burizony. My jsme ale zvolili drobnější pufované jáhly, aby byl „polystyrenový“ efekt dokonalý. Výsledek se navíc skvěle hodí jako originální druh vánočního cukroví nebo jedlý dárek, který pobaví a zachutná nejen dětem.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
30 kusů
  • 100 g bílého cukru
  • 20 g másla
    7
  • 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
    7
  • 40 g rýžových burizonů
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Na výrobu karamelu použijte výhradně bílý cukr krupici a pánev s nepřilnavým, hladkým povrchem (nikoli teflonovou).

Podpis

01.

Na nepřilnavou pánev nasypte bílý cukr krupici. Pánev zahřívejte, dokud se cukr nezačne tavit a zlátnou. Cukrem nemíchejte, vytvořily by se hrudky.

02.

Když je cukr tekutý, přidejte máslo a vmíchejte kondenzované mléko. Nechte krátce provařit, aby se vše spojilo.

03.

Vzniklý mléčný karamel vmíchejte do pufovaných jáhel. Po chvilce, až karamel trochu vystydne, rukama vytvarujte válečky o průměru asi 3 cm a nechte je ztuhnout.

Poté je, nakrájejte na půlcentimetrová kolečka a máte hotovo.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie123,03 kJ
Bílkoviny0,23 g
Tuky0,74 g
Sacharidy5,4 g
Sůl0,01 g
SAFA0,38 g
Vláknina0,08 g
Cukry4,42 g

Načítám