Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Voňavé a pikantní sladkokyselé podzimní čatní ze zralých švestek a červené cibule je ta pověstná třešnička (nebo spíš švestička) na dortu, která vylepší téměř jakékoliv jídlo od sýrů přes paštiky až ke grilovanému masu.

10 min.
Příprava
10 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 skleničky
Budete potřebovat
  • 4 červené cibule
  • 700 g švestek
  • 200 ml červeného vinného octa
  • 180 g hnědého cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 celá skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 4 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na tenčí půlkolečka. V hlubším rendlíku rozehřejte olej, vsypejte cibuli a na středním ohni za občasného míchání zvolna opékejte, až začne pomalu hnědnout a karamelizovat, může to trvat i 30 minut.

02.

Zatímco se bude opékat cibule, omyjte a vypeckujte švestky a nakrájejte je na menší kousky. Když začne zlátnout, přidejte do hrnce cukr, sůl, ocet, nakrájené švestky a koření a dobře promíchejte.

Tip: Máte-li opravdu dobrý vinný ocet, zkuste si z něj připravit říznou limonádu. Ve sklenici s vodou rozmíchejte lžičku octa a lžičku medu a ochutnejte. Překvapivě lahodný nápoj nejenom osvěží, ale také zklidní trávení a dokáže účinně bojovat proti virům a bakteriím.

03.

Pod pokličkou na mírném ohni dál zvolna vařte, až se začnou švestky rozpadat a čatní začne houstnout, potrvá to minimálně další půlhodinu. Vylovte koření, a ještě horké čatní rozdělte do skleniček vypláchnutých vařící vodou. Uzavřete, nechte zchladnout dnem vzhůru a poté nechte v chladu pár dní uležet. Otevřené čatní skladujte v lednici.

Tip: Čatní je skvělé jako doplněk k sýrům (i grilovaným), paštikám a masu, ozvláštní ale i různé burgery a sendviče a lžíci nebo dvě můžete přidat i do základu pod dušené hovězí. Mně chutná i jenom tak na kousku chleba s čerstvým sýrem.

Jestli máte slabost pro domácí pikantní omáčky a čatní, rozhodně si zkuste vyrobit ještě vlastní hořčici (je to jednodušší, než byste čekali), ajvar a pořádně ostrou chilli omáčku.

Reklama

Související témata: