Hlavní obsah
3,0
(172)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Rychlíkům postačí necelá půlhodinka a i pomalejší (či pečlivější) kuchaři zvládnou připravit tohle nepečené cukroví podle M. J. Sandtnerové ani ne za hodinu. Chutná jako marcipán a na přípravu budete potřebovat jednu nevšední surovinu.

40 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
30 kusů
Budete potřebovat
  • 210 g cukru moučka
  • 70 g mandlí
  • 1/2 ks bílku
  • 1 lžíce šípkové zavařeniny
Na polevu
  • 1/2 ks bílku
  • 70 g cukru moučka
  • 1 lžička citronové šťávy
Na zdobení
  • 1 hrstička mrazem sušených malin
Článek

Šípková marmeláda se v kuchyni našich babiček používala poměrně běžně a recepty na šípkové cukroví najdete v mnoha starších kuchařkách. Cukrovinky mají zajímavou narůžovělou barvu a M. J. Sandtnerová je zdobí bílkovou polevou.

Postup

01.

Do mísy prosejte moučkový cukr a jemně mleté loupané mandle. Přidejte lžíci šípkové zavařeniny, přibližně polovinu bílku (druhou si odložte na polevu) a vypracujte hladké a pružné těsto.

Tip: Připravit domácí šípkový džem je zdlouhavá a náročná práce a já smekám před každým, komu stačí sáhnout do vlastních zásob. O cukroví ale nepřijdou ani ostatní, šípkový džem je běžně ke koupi.

02.

Těsto vyválejte na výšku asi 8 mm, nejlépe vám to půjde, když ho vložíte mezi dva papíry na pečení. Vykrajujte menší kompaktní tvary, skládejte je na tác a nechte chvíli oschnout. Zbytky propracujte, znovu vyválejte a vykrajujte, až spotřebujete všechno těsto.

Tip: Chcete-li si ušetřit práci, vyválené těsto jednoduše nakrájejte na menší obdélníky (podobně jako mandlové tyčinky) ozdobným rádýlkem.

03.

Na bílkovou polevu prosejte do mísy moučkový cukr, přidejte zbylou polovinu bílku a pár kapek citronové šťávy a pomocí vařečky utřete hladkou a lesklou polevu. Potřete vykrájené tvary a cukrovinky nechte oschnout do druhého dne volně na vzduchu.

Tip: Šípkové cukroví je poměrně sladké, proto jsem přidala na ozdobu rozdrobené, mrazem sušené maliny. Přidají krásnou vůni, dotek svěžesti a navíc hezky kontrastují s bílou polevou. Zkuste to také!

Zbytek šípkové zavařeniny si nechte při ruce a připravte o svátcích pečené maso se šípkovou omáčkou.

Reklama

Související témata:

Načítám