Hlavní obsah

Proměna bytu po prarodičích. Pro mladý pár ideální bydlení

Foto: Martin Florian

Foto: Martin Florian

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byt po prarodičích chtěla majitelka zmodernizovat, ale zároveň si přála zachovat některé původní prvky, aby jí připomínaly staré časy. Jak velká rekonstrukce dopadla?

Článek

Osmdesátimetrový byt v cihlovém domě zdědila paní Eva po prarodičích. Stav i vybavení byly původní, tedy ze 70. a 80. let minulého století, takže před nastěhováním byla potřeba rekonstrukce a modernizace interiéru, aby bydlení vyhovovalo potřebám mladého páru. Některé původní prvky i kusy nábytku ale zůstaly zachovány – bytu sluší a navíc jsou pro majitelku milou vzpomínkou.

Místo, kam je radost se vracet

Eva a Adam jsou bezdětní třicátníci, kteří rádi cestují, a toužili po útulném hnízdě s domáckou atmosférou, kam by se ze svých toulek rádi vraceli. Přáli si v interiéru použít pastelové barvy a v jinak zmodernizovaném prostoru využít drobné retro prvky.

Návrh pro ně připravila interiérová designérka Petra Urbánková: „Zachovali jsme dispozici 3 + 1, majitelé trvali na tom, aby kuchyně zůstala oddělená od obývacího pokoje. Prostor jsme pouze otevřeli do chodby, abychom ji prosvětlili a provzdušnili. Chodba poskytuje velkorysé prostory, jedna z vestavěných skříní proto nyní slouží jako technické zázemí. Přesunuli jsme sem i pračku, abychom mohli zvětšit koupelnu.“ Celá rekonstrukce trvala asi devět měsíců.

Foto: Archiv designérky

Obývacímu pokoji dominuje sedací souprava Phase. Jídelní stůl je od firmy Kaplan nábytek a židle z TonuFoto: Archiv designérky

Buk jako jednotící prvek

Sjednocujícím prvkem, který prostupuje celým bytem, je bukové dřevo. Podařilo se totiž zachovat původní bukové podlahy, které vyčištěním a repasováním získaly nový ráz. „Dřevo pomáhá vytvářet kouzlo domova a navíc příjemně osvěžuje neutrální barvy, tedy béžovou, šedou, bílou a slonovou kost, které jsme v interiéru použili,“ říká Petra Urbánková.

V neutrálních barvách měla být zařízená hlavně kuchyně a koupelna – majitelka chtěla, aby tyto místnosti byly co nejvíc nadčasové a univerzální. Na podlaze v kuchyni a chodbě, která na ni navazuje, je použitý šedý lepený vinyl.

Foto: Archiv designérky

Kromě lustru je v ložnici i obraz a zrcadlo po prarodičíchFoto: Archiv designérky

Retro kousky po prarodičích

Obývacímu pokoji dominuje pohodlná modrá sedací souprava a ve všech pokojích včetně kuchyně zaujme původní osvětlení, které používali už majitelčini prarodiče. Po nich si paní Eva nechala také zrcadlo a obraz v ložnici – oba solitéry moderní místnost příjemně oživují.

Byt rekonstrukcí prokoukl a projasnil se. Dostatečný přísun denního světla ostatně zajišťuje také velké francouzské okno v kuchyni a dvě malé lodžie, které k němu patří.

„Vždy, když se tady rozhlédnu, cítím radost. Těším se sem z každé delší cesty. Vím, že se vracím ne do bytu, ale domů. Designérka vyřešila velmi prakticky především úložné prostory, takže se mi efektivně daří udržovat pořádek, a hlavně dokázala přesně vystihnout, co se mi líbí, a pomoci mi tím k dosažení harmonie v mém prostoru,“ pochvaluje si spolupráci a výsledek majitelka.

Vizitka designérky

Petra Urbánková je interiérová designérka a psycholožka. Ze svých psychologických zkušeností čerpá při každé zakázce: pomáhá sladit prostor s duší a představami klienta a krok za krokem ho tak posouvá blíž k vysněnému bydlení. Ráda pracuje s pastelovými barvami a světlým dřevem a ve svých projektech kombinuje modernu s retro prvky. Více najdete na www.petidesign.cz.

Podívejte se na originální rekonstrukci bytu ze 60. let. Má oválné jádro i prosklené dveře.

Reklama

Načítám