Hlavní obsah

6 zásad, jak podpořit novopečenou maminku. Respektujte ji, nezvěte se na návštěvu a nabídněte pomoc

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Reklama

Těhotenství a porody se dnes probírají zprava doleva, spoustu novopečených maminek ale zaskočí intenzita toho, co přijde poté: šestinedělí. Chcete svou kamarádku, sestru nebo dceru v tomto náročném období podpořit? Přečtěte si šest zásad, kterých byste se měly držet.

Článek

Přijdete bez ohlášení jen pár dní po narození miminka, začnete z ní tahat detailní popis porodu a neodpustíte si monolog, jak jste to se svými dětmi dělaly vy. Pokud máte ve svém okolí čerstvou maminku, tohle jí rozhodně nedělejte. Na to, jak může v tomto citlivém období žena ženu podpořit, jsme se zeptali dvou zkušených expertek - duly Andrey Borkové a porodní asistentky Radky Imbrové.

1. Počkejte si na pozvání

Chápeme, že jste zvědavé na miminko, zvát se na návštěvu hned po propuštění z porodnice je ale opravdu nevhodné. Nedělá se to ani v případě, že chcete „přijít jen na skok“. Spousta maminek chce mít především prostor pro to, aby se s novorozencem sžily, a nemají myšlenky na udržování konverzace. Častokrát se přitom zdráhají na otázku návštěv odpovědět striktní ne, čas setkání byste tak měly nechat plně na nich. „Po porodu bych kamarádce napsala, že jí gratuluji, a dodala, že až se bude cítit ready na návštěvy, moc ráda ji uvidím,“ říká Radka Imbrová, porodní asistentka, laktační poradkyně a certifikovaná odbornice psychomotoriky. Téma návštěv doporučuje otevřeně probrat ještě v době těhotenství a pak se jen utvrdit v tom, že to stále platí.

Když už za novopečenou mámou vyrazíte, nečekejte, že vás bude na stole čekat čerstvě upečená buchta a kamarádka vás bude jako hosta obskakovat. „Nejlépe uděláte, když naopak samy přijdete s nějakým dobrým jídlem,“ říká poradkyně.

2. Nemyslete jen na miminko

Pokud chcete ženu, která je krátce po porodu, něčím potěšit, nemusíte nutně nosit jen roztomilé oblečení s motivy králíčků. „Volte něco, co jí usnadní start do nové životní role. Oblečků má doma, obzvlášť na první měsíce, většina maminek habaděj. Nejčastěji doporučuji ženě zaplatit nějaké krabičky nebo dovoz jídla, což jí první dny po porodu výrazně ulehčí. Myslím, že pokud se na to složí pár kamarádek, bude to mnohem hodnotnější dárek než hračky nebo oblečení,“ dává svůj z praxe osvědčený tip Radka Imbrová.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Nakupovat roztomilé oblečky je zábavné, vaše kamarádka by ale dost možná ocenila něco úplně jiného.Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

3. Nabídněte jí konkrétní pomoc

První týdny po porodu jsou náročné a někdy nezbývá čas ani energie na běžné provozní záležitosti. Je-li to ve vašich silách, podejte kamarádce pomocnou ruku. „Ženy si jen nerady říkají samy o pomoc nebo nevědí, co by přesně potřebovaly. Zkuste přijít s konkrétní nabídkou. Můžete jí dvakrát týdně přinést navařené jídlo, poklidit nepořádek v kuchyni, donést nákup nebo vzít na chvíli ven starší dítě. Zkrátka zkuste vytvořit možnosti, které ženě dovolí, aby po porodu mohla odpočívat a regenerovat,“ doporučuje Andrea Borková, dula a laktační poradkyně, která založila projekt 600nedelie.sk.

4. Naslouchejte jí

Jaký jsi měla porod? Kojíš? A jak často se miminko budí v noci? Předtím, než se pustíte do výslechu, položte tu nejzákladnější a nejjednodušší otázku: Jak se cítíš? „Naslouchání je důležité. Pokud se žena chce o svoje prožívání podělit, poslouchejte její příběh s otevřeným srdcem. Nehodnoťte ji, nic nezlehčujte a už vůbec se to nesnažte přebít vlastními zkušenostmi,“ zdůrazňuje Andrea Borková. Řeči typu: „Moje bývalá kolegyně to měla ještě horší,“ raději spolkněte. „Taková konverzace může ženě spíše uškodit,“ potvrzuje Radka Imbrová.

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Nevynechávejte tu nejzákladnější otázku: Jak se cítíš?Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

5. Rady dávejte jen na požádání

Šestinedělí nám nedává zabrat jen fyzicky, ale i psychicky. Na co byste si měly proto dát obzvlášť velký pozor, jsou nevyžádané rady. „Nikdy netlačte na ženu, aby dělala věci tak, jak si myslíte, že je to správně,“ upozorňuje Andrea Borková a doplňuje, že pokud má vaše kamarádka konkrétní problém, můžete ji nasměrovat na odbornou pomoc, ať už to bude poporodní dula, laktační poradkyně, fyzioterapeutka nebo „jen“ podpůrná mateřská skupinka. A nezapomeňte jí připomenout, že je úžasná a vede si skvěle!

6. Respektujte ji jako matku

Poporodní dula Andrea Borková závěrem připomíná důležitou věc, kterou by nebylo od věci rozšířit mezi všechny rodinné účastníky: „Nepřipravujte ženu o její mateřskou kompetenci. Neberte si dítě bez dovolení na ruce a respektujte její rozhodnutí.“ A tím není myšleno jen to, se kterým souzníte, ale úplně každé. Dejte jí dostatek prostoru, ale připomínejte jí, že kdyby cokoli, budete na dosah.

Reklama

Načítám