Hlavní obsah

Mami, jakou jsi měla menopauzu? Otázka, kterou by měla položit každá dcera

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to záležitost, která se dříve či později dotkne každé ženy. Ve dvaceti, třiceti a možná ani ve čtyřiceti na to nemyslíme, ale menopauza čeká každou z nás. Je to období náročné fyzicky i psychicky, a tak není od věci využít cokoli, co pomáhá. Třeba si o přechodu povídat se svou matkou – je to prospěšné pro vás i pro ni.

Článek

Už to samozřejmě není žádné společenské tabu, o menopauze se píše v časopisech, mluví se o ní v televizi, ale paradoxně v rodinách a s těmi nejbližšími o ní ženy příliš nehovoří. Dnešní šedesátnice totiž ještě na takovou otevřenost nebyly zvyklé. Povzbuďte je k tomu, protože matky s dcerami by přechod probrat měly. Je to důležitější a prospěšnější (pro vás obě) víc, než si myslíte.

Co všechno má vliv na menopauzu

O menstruaci jste toho od své matky asi slyšely hodně. Ještě než poprvé přišla, nejspíš vás poučila o všem, co je s ní spojeno. Ale menopauzu jste spolu asi takhle detailně neprobraly. Většina žen ji totiž vnímá negativně, jako příchod stáří, a to není téma, které se vám chce vytahovat před dcerou, jež se tímhle ještě trápit nemusí.

Jenže je to chyba, protože pravděpodobnost, že budete tyto „přechodové“ roky prožívat v podobném věku a podobně jako vaše matka, je velká. Dědičnost je prostě mocná čarodějka. „Na menopauzu má vliv řada faktorů a mezi ty se vedle zdravotního stavu nebo životního stylu řadí i genetika. Průběh přechodu u dcery tudíž velmi často bývá podobný či stejný jako u matky,“ potvrzuje gynekolog Pavel Turčan s tím, že právě věk nástupu menopauzy je jednou z nejvíce dědičných věcí.

Jednoduše řečeno, pokud od maminky víte, kdy začala pociťovat první symptomy, budete to mít nejspíš velmi podobně. Důležité je tohle vědět hlavně v případech, kdy známky menopauzy přichází velmi brzy (třeba už před čtyřicátými narozeninami) a normálně by vás asi ani nenapadlo, že jde právě o tohle.

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

Příznaky menopauzy se většinou dědí z matky na dceru.Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

Nástup klimakteria

Problém je, že nepříjemné projevy menopauzy se mohou objevit třeba už sedm let před poslední menstruací. Jenže jen málokterou ženu lehce nad čtyřicet let (nebo i mladší), která pravidelně menstruuje, napadne, že její noční pocení, bolesti hlavy, přibírání na váze, problémy s pamětí a jiné další nenápadné nepříjemnosti souvisí s menopauzou. Spíš je přičte stresu, únavě a starostem – koneckonců je to věk, kdy opravdu nevíte, kde vám hlava stojí (jste pracovně vytížené, ale v mnoha případech máte děti, které vás ještě potřebují…). „Pokud žena bude od své matky vědět, kdy zhruba může menopauzu očekávat, bude mít šanci se na všechny nepříjemné projevy dopředu připravit, například změnou životního stylu. Změna jídelníčku, zvýšení fyzické aktivity a s tím spojená redukce hmotnosti, ale třeba i skoncování s kouřením – to vše může příznaky menopauzy zmírnit,“ říká gynekolog Pavel Turčan.

Matka s dcerou o menopauze

Kromě těchto vyloženě praktických věcí má povídání matky s dcerou o menopauze ale ještě další výhodu. „Když spolu dva lidé komunikují, vždy to upevňuje jejich vzájemný vztah a vzniká mezi nimi mnohem větší blízkost. A platí to rozhodně i u nás žen, ve vztahu matka a dcera. Když ženy sdílí své emoce a mají možnost se otevřít v citlivých tématech, vždy jim to bude pomáhat nejen na osobní, ale i vztahové úrovni,“ říká životní koučka Lenka Procházka.

Obzvlášť když se jedná o tak intimní věc, jako je klimakterium, je to především pro tu, jež si přechodem prochází nebo ho nedávno prožila, skoro až léčivé. „Přechod je pro každou ženu velice náročné téma, protože může mít pocit, že ztrácí svoji základní esenci a dostává se do poslední fáze svého života. A když má možnost si o tom popovídat s nejbližší osobou, určitě je to pro ni velice terapeutické,“ vysvětluje Lenka Procházka.

Je to vlastně jednoduché. Když si budete se svojí matkou o menopauze povídat, utuží to váš vztah, posílí se vaše vzájemné pouto, maminka navíc dostane prostor vypovídat se a ulevit si a vy jako bonus získáte zásadní informace, které vám toto období ulehčí.

Načítám