Hlavní obsah

Příkrmy? Začněte mrkví, hráškem nebo dýní v pátém měsíci. Za další dva týdny přidejte ovoce

Foto: Golden Pixels LLC, Shutterstock.com

Foto: Golden Pixels LLC, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První příkrmy by se měly začít dávat kolem 5. měsíce věku dítěte, kdy si po výhradně mléčné stravě kojenec poprvé vyzkouší jinou chuť, a to nejčastěji zeleninovou. Ovoce přijde na řadu 14 dnů poté.

Článek

Z mateřského mléka nebo umělé výživy sice dítě dostává všechny živiny, ale postupně už je čas učit ho na další chutě, se kterými se mu do těla rychle dostanou nové a potřebné látky.

Důležité také je, že začínáte u svého potomka budovat nové stravovací návyky. Ať už jde o nové chutě nebo stravování lžičkou. Příkrmy jsou prostě začátek nové etapy.

Sladká zelenina

První lžička bude pravděpodobně mrkev, dýně nebo hrášek. Jsou mezi dětmi oblíbené a vy je zřejmě všichni máte v ledničce, často si je můžete koupit jako jednodruhový příkrm ve skleničce.

Žádný povinný, dokonce ani osvědčený způsob, jak příkrmy zavádět, neexistuje. Myslet je třeba na dvě věci. Opakujte a znova zkoušejte. Začali jste oblíbenou mrkví, tu dítě jedlo, ale hrášek už vyplivlo? Nevadí, zkuste ho o několik dní později znovu.

Zeleninu na první příkrm uvařte v neslané vodě nebo na páře, pak ji s trochou vody z vaření rozmixujte na úplně hladkou kaši. Postupně začněte připravovat hrubší konzistenci a kolem 8. měsíce už můžete dítěti dávat vařenou zeleninu do ruky. To platí zejména ve chvíli, kdy už se mu prořežou první zoubky.

Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Zkuste dítěti nabídnout co nejvíce druhů zeleninyFoto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Cuketa na posezení

Nezapomínejte i na zdánlivě méně oblíbené druhy, jako je cuketa, květák nebo brokolice. Možná nepatří mezi vaše oblíbené nebo máte pocit, že dítěti nebudou chutnat, vaše miminko ale nemusí sdílet stejný názor. Navíc pokud nabídnete v raném věku dítěti různé druhy zeleniny, zvýšíte šanci, že si ji oblíbí i do vyššího věku.

Nejdříve se podává zelenina po lžičkách, poprvé dokonce bude stačit jen jedna. Některým dětem bude vyhovovat si dát příkrm po poledním spánku, kdy jsou v dobré náladě; jiné ho budou jíst naopak ve chvíli, kdy nemají takový hlad – například po kojení, kdy jsou v pohodě a mají větší chuť zkoušet nové věci.

Jakmile začne dítě jíst větší množství příkrmů a přidají se po zhruba dvou týdnech i ty ovocné, určitě budete často sahat po příkrmech ve skleničce nebo jiných praktických baleních. Sami časem zjistíte, jaké budou u vás doma oblíbené. Netrapte se, když dítě sní v pohodě mrkev ze skleničky a tu vámi uvařenou odmítne. Každý kus zeleniny prostě chutná jinak a ani mrkev není vždy stejně sladká.

Bio není nutné, čerstvost ano

Při přípravě pokrmů myslete na to, abyste vybrali opravdu kvalitní suroviny. Nemusí nutně být bio, ale určitě je lepší sáhnout po čerstvých produktech než například po mražených. Ovoce vždy pečlivě umyjte, a pokud není zcela v pořádku, dětem ho nedávejte.

Dejte si pozor také na alergické reakce, na zeleninu nejsou tak časté, ale u ovoce už na ně může dojít. Proto přidávejte příkrm postupně, abyste případně vysledovali, na jaké potraviny má vaše dítě nepřiměřenou reakci.

Načítám