Hlavní obsah

Dětský vývoj se bez vitaminu D neobejde. Proč je důležité užívat Vigantol a může opravdu za koliky?

Foto: Leka Sergeeva, Shutterstock.com

Foto: Leka Sergeeva, Shutterstock.com

Reklama

Vigantol je preparát, který obsahuje vitamin D. Podává se především malým dětem do jednoho roku života jako prevence křivice. Nedostatek déčka totiž způsobuje měknutí kostí. Na co všechno je Vigantol a proč je na předpis?

Článek

Vitamin D je důležitý pro zdravý růst a vývoj. Podporuje správné fungování svalů a tvorbu kostí, má vliv i na imunitu. Do těla kojence se může dostat jen z mateřského mléka. Jelikož má celá česká populace, tedy i matky v České republice, nedostatek tohoto vitaminu, předepisují lékaři dětem do jednoho roku vitamin D ve formě olejových kapek s názvem Vigantol.

Na co se Vigantol používá

Nedostatek vitaminu D způsobuje odvápňování kostí, což je spojené s křivicí (= rachitidou) u dětí a osteoporózou u dospělých. Vitamin D má také vliv na imunitní systém, jeho nízká hladina může vést k častým onemocněním a poruchám obranyschopnosti.

Vigantol obsahuje vitamin D3, který se také nazývá cholekalciferol (colecalciferolum). Vydává se na předpis, je hrazený zdravotními pojišťovnami (s doplatkem maximálně zhruba 60 korun) a jde o registrovaný lék. Vitamin D si můžete koupit také bez předpisu, pak jde ale o doplněk stravy a ty nemají tak přísná pravidla schvalování včetně kontroly účinnosti, jako mají registrované léky.

Jak podávat Vigantol

Vigantol se podává po kapkách buď přímo do úst, nebo na lžičku mléka (u malých dětí). U novorozence lze kápnout kapku na jazyk nebo podat na lžičce třeba s mlékem nebo později kaší.

Foto: Miljan Zivkovic, Shutterstock.com

Přípravek se užívá po kapkáchFoto: Miljan Zivkovic, Shutterstock.com

Jak dlouho se užívá a v jakých dávkách

Dávkování se řídí doporučením lékaře, obecně se jedná o 1–2 kapky denně u dětí. Začíná se od druhého týdne života a doporučuje se ho podávat celý první rok. U dospělých pacientů určuje délku užívání i dávky přípravku lékař.

Nežádoucí účinky Vigantolu

Vitaminem D se lze i předávkovat, proto je nutné dodržovat pokyny lékaře či dávkování uvedené v příbalovém letáku. Přípravek někdy může vyvolat trávicí obtíže, jako je zácpa, plynatost, nevolnost či průjem. Mohou se vyskytnout i reakce z přecitlivělosti, jako je vyrážka, svědění kůže či kopřivka. Pak je třeba pátrat, zda potíže opravdu souvisejí s Vigantolem, nebo něčím jiným. Musíte to probrat s lékařem.

Spory o užívání Vigantolu

Právě bolesti břicha u novorozenců dávají rodiče do souvislosti s Vigantolem a nechtějí ho potomkům dávat. Proti tomu ale stojí argument lékařů, že děti po narození takovými potížemi trpí bez ohledu na tento lék. Jak to vyřešit? Poradit se s dětským lékařem, vyzkoušet, zda je problém opravdu v kapkách.

Pozor! Určitě nedávejte miminku vitamin D ve formě tablet běžně dostupných v lékárně. Tato forma není vhodná. Můžete zvolit jinou tekutou formu vitaminu D, vždy ale půjde jen o potravní doplněk, ne lék, pro který platí přísnější pravidla schvalování a je u něj zaručena účinnost.

Odborná garance: MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR

Reklama

Načítám