Hlavní obsah

Děti ve vaku. Nošení miminek na těle zvyšuje pouto s rodičem a pomáhá zdravému růstu

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nošení dětí je staré jako lidstvo samo. Přesto v mnohých vyvolává pachuť čehosi ezoterického, co do naší západní společnosti tak nějak nepatří. Opak je pravdou. Stále více odborníků se shoduje v tom, že nošení v šátku nebo ve vaku dětem prospívá nejen emočně, ale i fyzicky.

Článek

Lidské mládě se rodí nezpůsobilé k samostatnému životu a trvá dlouho, než se osamostatní. Miminko je na rodičích zcela závislé: samo se nepřemístí, nenapojí, neobstará si hygienu, nedokáže se samo uklidnit a přivítat se na tom velkém světě. Potřebuje nás, rodiče, a z počátku především matku, dokud je kojeno.

Výhody nošení novorozence

Z toho plyne, že nosit dítě je pro jeho výchovu zcela přirozené, podobně jako dýchání nebo chůze. Novorozenec se v šátku/nosítku na těle matky cítí bezpečně, protože mu toto prostředí připomíná místo, v němž strávil devět měsíců. Setrvává zde ve své známé skrčené poloze, je blízko zdroji obživy (prsů), slyší tlukot matčina srdce (ten nejpřirozenější bílý šum vůbec) a její hlas, cítí její vůni a oddává se houpavým pohybům. To všechno zná z maminčina bříška, to všechno mu v prvních týdnech/měsících života stačí ke štěstí.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Nošení dětí na těle má především emoční významFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Různé výchovy světa

Jsou části světa, kde se traduje, že k výchově dítěte je potřeba celá vesnice. My své potomky vychováváme často sami, uzavření v bytech. A právě nošení jim může přinést stejné benefity jako domorodcům na druhém konci světa. Spánková antropoložka Lenka Medvecová Tinková, zakladatelka projektu Prosím, spinkej, ve své knize S láskou o dětském spánku popisuje, jak se domorodé černošské nebo indiánské ženy ve vesnicích, kde je komunita vychovává společně, tohoto dávného vzorce drží a své děti nosí stále na sobě. Na těle matky děti pospávají, učí se rozeznávat den a noc, adaptují se na tempo lidského života, získávají rozhled a pozorují, co se kolem nich děje. Touto formou se nenásilně a přirozeně učí zapadnout nejen do komunity, ale do života a světa celkově.

Předchází kolice u miminka

Kromě všech těchto benefitů, tedy emočních, neurologických a sociálních, hovoří odborníci také o výhodách, které nošení přináší ve vývoji psychomotorickém. V knize Miminka v rovnováze - Nošení podle poznatků fyzioterapie, již doporučuje jak laktační poradkyně a spisovatelka Tereza Mynářová, tak například i pediatrička a autorka konceptu Pediatrie s láskou, obě propagátorky nošení, se píše i o dalších přínosech.

Nošení ve vertikální, tedy vztyčené poloze podporuje aktivaci šíjového svalstva, držení hlavičky a posílení trupu. Navíc zlepšuje koordinaci pohybů a polykací mechanismus, potažmo trávení a vyprazdňování (masáž bříška opřeného o matčino tělo stimuluje střevní peristaltiku a může fungovat jako prevence obávaných kolik). Roztažené nožičky dítěte zase podporují dozrávání kyčlí.

Foto: nadtochiy, Shutterstock.com

Ve vertikální poloze si dítě posiluje krční páteřFoto: nadtochiy, Shutterstock.com

Nemějte ho ale v šátku pořád

To všechno samozřejmě neznamená, že musí být miminko v šátku od rána do večera. Pro správný a normální vývoj je potřeba, aby trávilo čas i na rovné podložce, kde se může protáhnout, a také pobýt na bříšku.

Pokud z nějakého důvodu dítě nosit nemůžete nebo nechcete, nemusíte se ničeho bát. I tak se bude zdravě vyvíjet, když mu dáte dostatek lásky, péče a pozornosti. Jde jen o to, že nošení patří k přirozeným aktivitám, které miminku v prvních měsících/letech života pomáhají v naplnění potřeb a v začlenění se do rodiny a světa, do něhož se narodilo. Rodičům zase může významně usnadnit péči.

Odborná konzultace s Petrou Pomajbíkovou, instruktorkou psychomotorického vývoje a lektorkou cvičení s dětmi

Načítám