Hlavní obsah

Čtyři věty, které by si měla opakovat každá máma, aby nezešílela ze svých dětí

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Milujete je až k zbláznění. A taky jste mnohdy vyděšená, utahaná, nevyspalá, nejistá a pochybující. Mateřství prostě není jednoduché, je to obrovská zodpovědnost, která může někdy až děsit. Tyhle 4 věty by si ale měly opakovat všechny maminky! Uklidní vás!

Článek

V romantických filmech to vypadá jako to nejúžasnější a nejpřirozenější, co se může ženě stát. Jenže mateřství není jen pohodička, je to mnohdy pořádný stres, únava a všudypřítomné obavy. Dělám to správně? Pečuju o dítě jak se patří? Proč pláče? Co mu chybí? Co je se mnou špatně? Jestli i vás tyhle strachy a nejistoty přepadají, opakujte si tyhle věty. Hned budete klidnější.

1. Je to jen období!

Vzteká se kvůli každé maličkosti, ale s takovou silou, že nevíte, co s ním. Nebo propadá totální hysterii, když si jen odskočíte na záchod. Představa, že byste si zajela na dvě hodiny ke kadeřníkovi a o dítě se postaral tatínek, je nemyslitelná. Anebo není noc, kterou by vaše dítě minimálně z půlky neproplakalo. Jste na konci sil, dochází vám energie i trpělivost, a navíc přemýšlíte, kde je chyba a co děláte špatně.

Odpověď je, že nikde nechybujete! Jde o standardní mezičlánky ve zdravém vývoji vaší ratolesti – období vzdoru, separační úzkosti, fáze nočního buzení, tím vším si většina dětí a jejich rodičů musí projít. A všechno přejde, jen je potřeba to vydržet!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Probdělé noci se zdají být bez konce, ale klid, za pár let se vyspíte…Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

2. Jednou se to (od)naučí

Jsou chvíle, kdy snadno propadnete pocitu, že vaše dítě se nikdy nenaučí chodit na nočník, nikdy neodloží dudlík, nikdy si nepřestane cucat palec, nikdy nezačne jíst jako člověk a ne jako čuňátko. Snadno nabydete dojmu, že všechno vaše úsilí je marné a vy jste neschopná matka.

Na rovinu – kolik znáte dospělých mužů a žen, co by usínali s dudlíkem, nedokázali si včas dojít na záchod nebo si v kantýně strkali špagety do nosu? Tak vidíte, každé dítě se tohle naučí a odnaučí, nespěchejte na ně ani na sebe. Vše má svůj čas a s klidnou myslí to půjde líp a snáz.

3. Hlady neumře

Hodně maminek řeší problémy dětí s jídlem. Jsou ratolesti, které jí všechno suché – těstoviny bez omáčky, knedlíky bez masa, jen samotné brambory. Pak jsou miminka, co odmítají mléko. A samozřejmě jsou děti, které nejí zeleninu, tamhle to a tuhle ono.

Maminky jsou ve stresu, že jejich dítě strádá, jenže existuje jedno velmi moudré rčení – žádné zdravé dítě dobrovolně neumře hlady. Věřte svému dítěti, ono ví, jak moc velký či malý hlad má. A tak jako se mění, vyvíjí a roste, mění se i jeho chutě. Dnes mrkev nestrčí do pusinky, ale za měsíc se po ní možná utluče.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Umíte si představit, že by se takhle chovala za dvacet let na obědě s obchodními partnery? Foto: New Africa, Shutterstock.com

4. No a co!

Tohle je snad ta nejdůležitější věta. No a co, že sousedovic Toníček už chodí, ale vaše Maruška sotva leze! No a co, že v televizi říkali, že dvouleté dítě má umět tolik a tolik slov, ale vaše ratolest řekne maximálně ham. No a co, že vaše kamarádka denně vyváří dvě teplá jídla, kdežto vy stihnete sotva jedno.

Každé dítě má své tempo, každý rodič také. Žijte podle pravidel, která jste si nastavila vy, a která vám vyhovují. Neporovnávejte své dítě a neporovnávejte ani sebe, nikdy a s nikým. Pokud máte jakékoli pochybnosti o správném vývoji svého dítěte, řešte to s pediatrem, ne se sousedkou.

Dokonalá matka neexistuje. Přečtěte si Desatero spokojené mámy: na co se můžete vykašlat?

Reklama

Načítám