Hlavní obsah

Pan Božský neexistuje! Proč moc nevěřit romantickým filmům?

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantické filmy jsou super. Při nich se odreagujete a zlepšíte si náladu, protože skoro vždy končí happy endem. Jenže pozor, mohou škodit. Skutečný život je jiný a záliba v zamilovaných snímcích může pokazit vaše vnímání reality. Vaše vztahy pak ty romantické nebudou připomínat ani zdaleka!

Článek

Notting Hill, Deník Bridget Jones, Pretty Woman a další romantické filmy. Zamilovaná klasika, na kterou nedá dopustit snad žádná žena. Ale pozor, jestli na takových filmech ulítáváte, může to mít neblahý vliv na vaše vztahy a milostný život. Romantické filmy totiž mohou škodit! Jak?

1. Láska na první pohled

Ten scénář je často dost podobný. Náhodné setkání, dlouhý pohled do očí a je z toho láska jako trám. Člověk pak snadno nabude dojmu, že nic jiného než vášnivé zamilování na první pohled nemá význam.

Jenže seznámení může přece vypadat i jinak. City se mohou vyvinout z dlouhodobého přátelství, zamilování může přicházet postupně a nenápadně. Ne vždy je to exploze hormonů a neznamená to, že je to něco míň.

2. Nereálná očekávání

Muži v zamilovaných filmech jsou vždy romantici, svou vyvolenou zasypávají okvětními lístky růží, recitují zamilované básně, mluví o svých pocitech, vyznání lásky jim nečiní žádný problém. Bývají prostě dokonalí po všech stránkách (samozřejmě často bývají i zatraceně sexy a bohatí). A když už mají nějakou chybičku, láska je tak mocná, že si ji uvědomí a změní se.

Realita je ale jiná a čekání na takového prince na bílém koni může být dost kontraproduktivní. Ti skuteční muži bývají totiž dost často úplně jiní. Každý od svého partnera něco očekává a o vztahu má jasné představy, to je samozřejmě v pořádku. Neměli byste však toužit po neexistujících vzdušných zámcích, jinak skončíte tím, že celý život budete hledat něco, co je jen vymyšlené.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Princové na bílém koni jezdí ve filmech a pohádkách, v reálném životě neFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

3. Láska nepotřebuje slova

Už v roce 2008 upozornili vědci z univerzity v Edinburghu v čele s psychologem Heriotem Wattem, že přílišné sledování romantických filmů může mít neblahý vliv na skutečné vztahy. Zjistili, že fanoušci takových snímků mívají často problémy s partnerskou komunikací. Věří totiž tomu, že je svedl dohromady osud a že jsou jeden na druhého dokonale naladěni, takže i bez slov ví, co se v hlavě toho druhého honí. Jenže láska z vás telepaty neudělá, vzájemná komunikace je základ všeho.

4. Bez práce nebudou koláče

Z téhle víry v osud a to, že jste si souzeni, pak plyne ještě jeden velký omyl. Přesvědčení, že není potřeba na vztahu pracovat a starat se o něj. Že prostě takhle skvělý bude navždy. Jenže láska potřebuje péči, a pokud ji neposilujete, brzy umře. Ve vztazích opravdu platí pořekadlo, že bez práce nejsou koláče.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Nestačí se jen zamilovat, dlouhodobá láska se bez tvrdé práce neobejdeFoto: Rido, Shutterstock.com

5. Božský sex

Všichni ty divoce vášnivé začátky známe. Na sex máte oba chuť v podstatě neustále, jen pomyšlení na toho druhého ve vás vyvolá touhu. Vděčíme za to ale rozbouřeným hormonům, které vaše libido nabudí a je z vás sexuální mašina. To je to, co většinou vídáme v romantických filmech.

To, co přichází po ní, už režiséři moc často nenatáčí. Jenže když se hormony zklidní, najednou se stává, že jeden z vás na milování chuť má, druhý je unavený. Jeden chce sex ráno, druhý v noci. Začíná se objevovat určitý nesoulad, se kterým je potřeba počítat a nemyslet si hned, že je to konec lásky.

Nemusíte je ale rovnou zatracovat, romantické filmy mohou být i poučné

Reklama

Související témata:

Načítám