Článek
Postup
Krok 1: Připravte si suroviny. Kuliček můžete udělat rovnou dvojnásobek a půlku jich zamrazit – skvělé jsou i s rajčatovou omáčkou. Cuket jsem dala celkem 1,2 kg a namíchala žluté i zelené.
Na masové kuličky i omáčku vám stačí jen několik jednoduchých surovin
Krok 2: Pokud máte mlýnek na maso, kuře (prsa či vykostěná stehna) si namelte sami. Bylinky můžete dát i čerstvé, hodí se bazalka, oregano, máta, petržel nebo jejich mix.
Kuřecí prsa nebo stehenní řízky namelte
Krok 3: Maso propracujte s vajíčkem, sýrem (může být i jiný tvrdý), bylinkami, citronovou kůrou (jen její žlutou částí!), malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Kdyby byla směs moc řídká, přidejte hrst strouhanky nebo nechte 20 minut odležet v lednici – mezitím se klidně pusťte do omáčky. Pak tvarujte kuličky, které buď smažte na pánvi na oleji (tak jsou chutnější), nebo olejem jen pokapejte a při 190 °C pečte asi 15 minut v troubě (tak jsou zdravější). Kuře je světlé, proto dobře hlídejte, abyste ho nepřesušili!
Propracujte se zbytkem surovin (citronová kůra maso skvěle ovoní) a tvořte malé kuličky
Krok 4: Omyté neloupané cukety buď nastrouhejte nebo pokrájejte na čtvrtkolečka (pak můžete omáčku trochu pomixovat).
Cuket bude zpočátku hromada, ale omáčky je ve výsledku tak akorát
Krok 5: Ve velké pánvi nechte pár vteřin na oleji rozvonět nasekaný česnek a chilli, přidejte cuketu a ještě asi 7 minut restujte. Zalijte vínem, zvyšte plamen, osolte a vařte asi 15 minut do zhoustnutí.
Cuketa, česnek a bílé víno se výborně doplňují
Krok 6: Špagety uvařte v hodně osolené vodě, ale ne úplně doměkka – dojdou v omáčce. Do té vmíchejte smetanu, sýr, pořádnou dávku čerstvě mletého pepře, slité těstoviny a kuličky. Nechte ještě chvíli prohřát a jakmile jsou těstoviny tak akorát, podávejte.
Špagety pak vmíchejte rovnou do omáčky, ve které je můžete i zlehka dovařit
Krok 7: Přidat můžete další sýr nebo čerstvou bazalku.
Krémová cuketová omáčka, masové kuličky s parmezánem a špagety nikdy nezklamou!
Jak máte špagety nejradši vy? Se světlou omáčkou typu carbonara, bazalkovým pestem nebo spíš rajčatovou boloňskou?