Hlavní obsah

Špagety s cuketovou omáčkou a kuřecími kuličkami

Hodnocení:
(182)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Cuketová omáčka je ideální způsob, jak zpracovat přebytky ze zahrádky (nebo následky hladového nákupu cuket v akci) – vyvaříte z nich vodu a ve zbývající šťávě se dodělají špagety. Pak už stačí přihodit kuřecí kuličky ovoněné citronovou kůrou a parmezánem a skvělá letní večeře je na světě!

Ingredience pro:
5 porcí
Na kuličky (maso můžete koupit i mleté)
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku parmezánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička provensálské bylinky
  • kůra z jednoho citronu
  • sůl a pepř
  • olivový olej
Na omáčku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 4 cukety
  • 125 ml bílého vína
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • 1/2 hrnku parmezánu
  • 500 g špaget
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si suroviny. Kuliček můžete udělat rovnou dvojnásobek a půlku jich zamrazit – skvělé jsou i s rajčatovou omáčkou. Cuket jsem dala celkem 1,2 kg a namíchala žluté i zelené.

Foto: Eva Malúšová

Na masové kuličky i omáčku vám stačí jen několik jednoduchých surovin

Krok 2: Pokud máte mlýnek na maso, kuře (prsa či vykostěná stehna) si namelte sami. Bylinky můžete dát i čerstvé, hodí se bazalka, oregano, máta, petržel nebo jejich mix.

Foto: Eva Malúšová

Kuřecí prsa nebo stehenní řízky namelte

Krok 3: Maso propracujte s vajíčkem, sýrem (může být i jiný tvrdý), bylinkami, citronovou kůrou (jen její žlutou částí!), malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Kdyby byla směs moc řídká, přidejte hrst strouhanky nebo nechte 20 minut odležet v lednici mezitím se klidně pusťte do omáčky. Pak tvarujte kuličky, které buď smažte na pánvi na oleji (tak jsou chutnější), nebo olejem jen pokapejte a při 190 °C pečte asi 15 minut v troubě (tak jsou zdravější). Kuře je světlé, proto dobře hlídejte, abyste ho nepřesušili!

Foto: Eva Malúšová

Propracujte se zbytkem surovin (citronová kůra maso skvěle ovoní) a tvořte malé kuličky

Krok 4: Omyté neloupané cukety buď nastrouhejte nebo pokrájejte na čtvrtkolečka (pak můžete omáčku trochu pomixovat).

Foto: Eva Malúšová

Cuket bude zpočátku hromada, ale omáčky je ve výsledku tak akorát

Krok 5: Ve velké pánvi nechte pár vteřin na oleji rozvonět nasekaný česnek a chilli, přidejte cuketu a ještě asi 7 minut restujte. Zalijte vínem, zvyšte plamen, osolte a vařte asi 15 minut do zhoustnutí.

Foto: Eva Malúšová

Cuketa, česnek a bílé víno se výborně doplňují

Krok 6: Špagety uvařte v hodně osolené vodě, ale ne úplně doměkka  dojdou v omáčce. Do té vmíchejte smetanu, sýr, pořádnou dávku čerstvě mletého pepře, slité těstoviny a kuličky. Nechte ještě chvíli prohřát a jakmile jsou těstoviny tak akorát, podávejte.

Foto: Eva Malúšová

Špagety pak vmíchejte rovnou do omáčky, ve které je můžete i zlehka dovařit

Krok 7: Přidat můžete další sýr nebo čerstvou bazalku.

Foto: Eva Malúšová

Krémová cuketová omáčka, masové kuličky s parmezánem a špagety nikdy nezklamou!

Jak máte špagety nejradši vy? Se světlou omáčkou typu carbonara, bazalkovým pestem nebo spíš rajčatovou boloňskou?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek