Hlavní obsah
3,2
(198)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Cuketová omáčka je ideální způsob, jak zpracovat přebytky ze zahrádky (nebo následky hladového nákupu cuket v akci) – vyvaříte z nich vodu a ve zbývající šťávě se dodělají špagety. Pak už stačí přihodit kuřecí kuličky ovoněné citronovou kůrou a parmezánem a skvělá letní večeře je na světě!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Na kuličky (maso můžete koupit i mleté)
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 ks vejce
  • 1/2 hrnku parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 lžíce olivového oleje
Na omáčku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky chilli
  • 4 ks cukety
  • 125 ml bílého vína
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 hrnku parmazánu
  • 500 g špaget
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny. Kuliček můžete udělat rovnou dvojnásobek a půlku jich zamrazit – skvělé jsou i s rajčatovou omáčkou. Cuket jsem dala celkem 1,2 kg a namíchala žluté i zelené.

Foto: Eva Malúšová

Na masové kuličky i omáčku vám stačí jen několik jednoduchých surovinFoto: Eva Malúšová

02.

Pokud máte mlýnek na maso, kuře (prsa či vykostěná stehna) si namelte sami. Bylinky můžete dát i čerstvé, hodí se bazalka, oregano, máta, petržel nebo jejich mix.

Foto: Eva Malúšová

Kuřecí prsa nebo stehenní řízky namelteFoto: Eva Malúšová

03.

Maso propracujte s vajíčkem, sýrem (může být i jiný tvrdý), bylinkami, citronovou kůrou (jen její žlutou částí!), malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Kdyby byla směs moc řídká, přidejte hrst strouhanky nebo nechte 20 minut odležet v lednici – mezitím se klidně pusťte do omáčky. Pak tvarujte kuličky, které buď smažte na pánvi na oleji (tak jsou chutnější), nebo olejem jen pokapejte a při 190 °C pečte asi 15 minut v troubě (tak jsou zdravější). Kuře je světlé, proto dobře hlídejte, abyste ho nepřesušili!

Foto: Eva Malúšová

Propracujte se zbytkem surovin (citronová kůra maso skvěle ovoní) a tvořte malé kuličkyFoto: Eva Malúšová

04.

Omyté neloupané cukety buď nastrouhejte nebo pokrájejte na čtvrtkolečka (pak můžete omáčku trochu pomixovat).

Foto: Eva Malúšová

Cuket bude zpočátku hromada, ale omáčky je ve výsledku tak akorátFoto: Eva Malúšová

05.

Ve velké pánvi nechte pár vteřin na oleji rozvonět nasekaný česnek a chilli, přidejte cuketu a ještě asi 7 minut restujte. Zalijte vínem, zvyšte plamen, osolte a vařte asi 15 minut do zhoustnutí.

Foto: Eva Malúšová

Cuketa, česnek a bílé víno se výborně doplňujíFoto: Eva Malúšová

06.

Špagety uvařte v hodně osolené vodě, ale ne úplně doměkka – dojdou v omáčce. Do té vmíchejte smetanu, sýr, pořádnou dávku čerstvě mletého pepře, slité těstoviny a kuličky. Nechte ještě chvíli prohřát a jakmile jsou těstoviny tak akorát, podávejte.

Foto: Eva Malúšová

Špagety pak vmíchejte rovnou do omáčky, ve které je můžete i zlehka dovařitFoto: Eva Malúšová

07.

Přidat můžete další sýr nebo čerstvou bazalku.

Foto: Eva Malúšová

Krémová cuketová omáčka, masové kuličky s parmezánem a špagety nikdy nezklamou!Foto: Eva Malúšová

Jak máte špagety nejradši vy? Se světlou omáčkou typu carbonara, bazalkovým pestem nebo spíš rajčatovou boloňskou?

Reklama

Načítám