Hlavní obsah

Paradox mateřství: S miminkem, a přesto osamělá jako nikdy

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekává se, že budete zářit štěstím. Stala jste se přece matkou a prožíváte nejkrásnější období života! Jenže co když se cítíte spíš nanic? Chybí vám předchozí život a možná v koutku duše litujete, že jste antikoncepci neužívala o něco déle… Moc se o tom nemluví, ale mateřství bývá plné samoty, která vás může dostat na dno!

Článek

Jako by se váš život smrskl na pobyt na opuštěném ostrově, kdy vy jste Robinson a dítě takový váš Pátek. Váš dosavadní život je pryč, vše se od základů změnilo, a i když nemáte pomalu čas ani se najíst a padáte vyčerpáním, paradoxně se cítíte tak osaměle jako nikdy. Tyto pocity bohužel k dnešnímu mateřství patří opravdu často…

Osamělost a izolace na mateřské

Je jistě snazší věřit, že se každá čerstvá matka cítí jako usměvavé maminky z reklam. Jenže realita je mnohdy úplně jiná! „Ačkoli se poporodní deprese plně rozvine jen u 10 až 15 procent matek ze západních zemí, mnoho dalších zažije některé její vážné příznaky. Pro těch 85 až 90 procent už neexistují žádná měření a klinická diagnostika, ale odhaduji, že většina prvorodiček je novou rolí minimálně zpočátku zdrcená,“ říká profesorka Patricia Leahy-Warren z katedry pro ošetřovatelky a porodní asistentky z University College Cork v Irsku. A příčina? Především totální změna životního tempa a stylu, což má za následek silné pocity osamělosti. A osamělost velice negativně ovlivňuje zdraví!

Příčiny izolace na mateřské

Čerstvé matky se velmi často vzdávají autonomie, spánku i řady svých vztahů (kamarádských, přátelských, kolegiálních…), aby se věnovaly neúnavným potřebám dítěte. „Pokud byla žena zvyklá na velké pracovní tempo a společenský život, její denní režim na mateřské je zcela jiný. A může to pro ni být velké překvapení a nemusí se v téhle změně cítit příjemně,“ potvrzuje životní koučka Lenka Procházka.

Situace je pak o to horší, když většina kamarádů potomky ještě nemá a jejich životní tempo se dá těžko sladit s tím vaším, případně mají ratolesti velké, které už péči tolik nevyžadují. Přičtěte k tomu partnera, jenž vás a dítě sice miluje nadevše, ale většinu času tráví v práci, a i kdyby tisíckrát chtěl, nemůže s vámi sdílet vše, co vy byste potřebovala, a trápení je na světě. „Je to i problém moderní doby, kdy už rodiny nežijí tolik pospolu, třeba více generací v jednom domě, jak tomu bylo dřív. Žena v takovém případě mohla mít oporu v matce, babičce, sestře, ale teď je většinou na miminko opravdu sama,“ dodává Lenka Procházka.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Péče o malé dítě, to je 24hodinová pohotovost 7 dní v týdnu, která představuje obrovskou dávku chronického stresu. Když se k tomu přidá izolace a velké hormonální změny…Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Za negativní pocity se ženy stydí

S negativními pocity, jako je osamělost, bohužel přichází ruku v ruce dost často také stud za to, že se tak vůbec cítíte. Společnost od matek očekává něco úplně jiného: totální blaženost a bezmezné štěstí! „Řada žen se bojí či stydí přiznat, že se necítí dobře, a snaží se v sobě tyto emoce dusit – tím je ale zintenzivňují. Na sociálních sítích a všude okolo vidíte fotky upravených maminek se smějícími se dětmi, a tak je snadné nabýt dojmu, že vy jste ta špatná, když se necítíte šťastně,“ vysvětluje Lenka Procházka.

Deprese a pošramocené vztahy

A opravdu se nejedná o žádnou „rozmazlenost“, jak se maminkám někdy podsouvá! Jestliže to trvá dlouho a žena svoje trápení neřeší, ale naopak tutlá, hrozí jí vážné psychické problémy. Už to není jen blbá nálada, ale deprese, která se bez odborné pomoci nezvládne. A podle Lenky Procházka je v ohrožení i vztah s potomkem: „Když je žena vyčerpaná a nešťastná, nemá sílu se vůči dítěti chovat tak láskyplně. Když to řeknu úplně upřímně, může se dopracovat k tomu, že svou roli matky začne nesnášet.“ A matčino psychické rozpoložení se samozřejmě odráží nejen na jejím vztahu s dítětem, ale i s partnerem a má velký vliv na domácí atmosféru. Matkám na mateřské hrozí i syndrom vyhoření.

Foto: Arsenii Palivoda, Shutterstock.com

Válí se doma a nevydělává? Ne, vzdala se svého života pro výchovu příštích generací. A na jejím psychickém rozpoložení závisí, jak se bude vyvíjet psychika jejího dítěte.Foto: Arsenii Palivoda, Shutterstock.com

Jak zahnat osamělost a izolaci

Prvním, ovšem nezbytným krokem k tomu, aby vám bylo lépe, je přestat svoje emoce a pocity dusit v sobě, ale svěřit se. Především partnerovi a otci svého dítěte, případně jiné opravdu blízké osobě. Když je to hodně zlé, není ostuda vyhledat odbornou pomoc.

Když to nenecháte zajít příliš daleko, stačí pár drobných změn ve vašem rodinném režimu. Mezi péčí o dítě a domácnost si prostě musíte za každou cenu najít prostor pro své vlastní zdroje energie a radosti, které s mateřstvím nesouvisejí. „Proto každé ženě doporučuji, ať si hned po ukončení šestinedělí najde čas sama pro sebe a naučí se některé aktivity delegovat. Doopravdy stačí pár hodin týdně, aby se žena dobila a byla zase šťastnou maminkou. Dělá to nejen pro sebe, ale ve finále pro dítě a své okolí,“ tvrdí Lenka Procházka.

Stačí si zajít jednou týdně zacvičit, najít si čas na dlouhou relaxační koupel s knížkou v ruce, na dlouhý hovor s kamarádkou, procházku či oblíbený seriál. „Je naprosto přirozené, že nemůžete být stále na sto procent šťastné, a je naprosto v pořádku občas dítě přenechat manželovi či někomu jinému a jít si chvíli po svém!“ dodává životní koučka.

A je tu další věc, která může novopečeným maminkám hodně ublížit. Od nevyžádaných rad k depresím aneb Proč mají matky potřebu hejtovat ty druhé?

Načítám