Hlavní obsah

Pesar: Ženský kondom, o kterém mnoho žen neví. Jak se pesar používá a jaké jsou (ne)výhody

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechcete používat hormonální antikoncepci? Existuje i jiná možnost, jak se chránit. Přerušovaná soulož či metoda plodných a neplodných dnů nejsou zcela spolehlivé, můžete ale zkusit i pesar. Jaké jsou jeho výhody a jaké nevýhody?

Článek

Pesar patří mezi takzvané bariérové antikoncepční pomůcky. Na rozdíl od hormonální antikoncepce či nitroděložního tělíska brání početí mechanickým způsobem. Někdy se pesaru říká také ženský kondom, protože se tvarem i způsobem použití podobá tomu mužskému. V tuzemsku o něj moc velký zájem není, možná i proto, že jeho použití vyžaduje cvik.

Typy antikoncepčních pesarů

V České republice existují dva základní typy: diafragma a cervikální pesar (klobouček). Jak se liší?

Diafragma

Tento druh se vkládá do pochvy podobně jako tampon. Je vyroben z lékařského silikonu a zavádí se mezi zadní část poševní klenby a výklenek stydké kosti. Detailnější návod, jak na to, najdete u výrobku, případně vám poradí gynekolog. Jeho zavedení je snadné, protože se nasazuje pouze napříč pochvou. Doporučuje se používat vždy dohromady se spermicidním gelem.

Jakou vybrat velikost diafragmy

Moderní diafragmy jsou již tvarované, anatomicky se přizpůsobí vagině a sedí většině žen před i po porodu. Na trhu jsou k dostání výhradně diafragmy univerzální velikosti.

Cervikální klobouček

Má tvar podobný kloboučku a stejně jako diafragma se vyrábí z lékařského silikonu. Nasazuje se přímo na děložní čípek, ve vagině drží měkkými okraji a rozepřením vytváří podtlak, takže na rozdíl od diafragmy netlačí na močový měchýř. Zavedení není ale snadné a je zapotřebí trénink. Žena se musí naučit správně nahmatat čípek, aby se ujistila, že je pesar dobře nasazený. Nejsnadněji si lze čípek nahmatat před a po menstruaci, v této době je tvrdší. S nácvikem si nechte poradit od gynekologa, případně najdete na webu návody.

Foto: lauramntg, Shutterstock.com

Moderní pesary mají univerzální velikost a lze je používat i dva roky, podle frekvence pohlavního stykuFoto: lauramntg, Shutterstock.com

Jakou vybrat velikost kloboučku?

Existují tři velikosti kloboučku. Nejmenší velikost S je určena ženám, které nikdy nebyly těhotné (čípek je velký asi 17–20 mm). Velikost M (velikost čípku 26 mm) se hodí pro ženy, které potratily nebo rodily císařským řezem, velikost L (velikost čípku 28 mm a menší) je vhodná pro ženy, které rodily přirozenou cestou, případně císařským řezem, ale měly hodně otevřené děložní hrdlo. Naprostá většina žen, které rodily přirozenou cestou, má velikost L.

Správnou velikost si obvykle dokáže žena sama určit, případně ji může probrat s gynekologem. Přibližně 4 procenta žen mají čípek větší než 30 mm a nemohou tedy cervikální pesar použít. Pro některé ženy není cervikální klobouček vhodný vůbec, jak píšeme dále.

Výhody použití pesarů

  • Lze je používat i při menstruaci (krev vyteče kolem okraje).
  • Jde o nehormonální metodu antikoncepce.
  • V případě diafragmy se snadno nasazují, cervikální klobouček vyžaduje nácvik.
  • Nevytvářejí fyzickou bariéru mezi partnery.
  • Lze se s nimi milovat opakovaně, aniž by se musely z pochvy vyndat.
  • Lze je zavádět před pohlavním stykem, diafragma může být zavedená až 24 hodin, cervikální pesar dokonce 48 hodin.
  • Nevyvolávají alergii, protože jsou vyrobeny ze silikonu, nikoli z latexu jako mužské kondomy.
  • Lze je použít opakovaně, při správné péči vydrží i dva roky.
  • Nezpůsobují riziko trombózy jako hormonální antikoncepce.
  • Nemají vliv na libido ani na menstruační cyklus.
  • Jsou cenově přijatelné (asi 1500 Kč na více použití).
Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Použití poševních diafragem se doporučuje pouze se spermicidy a zpravidla je nelze používat, má-li žena zakloněnou dělohuFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Nevýhody použití pesarů

  • Diafragma není vhodná pro ženy se zakloněnou dělohou (stav, kdy je děloha otočená směrem k páteři místo klasického naklonění nad močový měchýř). To by měl gynekolog zjistit při preventivní prohlídce.
  • S diafragmou je nutné použít zároveň spermicidní gel, aby se zvýšila účinnost ochrany.
  • Ženy se sklony k zánětům močových cest mohou pociťovat v případě diafragmy nepříjemné pocity (pesar tlačí na močový měchýř).
  • Pesary vás ochrání před otěhotněním, nikoli před pohlavními chorobami.
  • Žena nebo muž mohou zaznamenat citlivost na látky obsažené ve spermicidním gelu.
  • Nasazení cervikálního kloboučku vyžaduje trénink.

Je možné otěhotnět přes pesar?

Jako u všech druhů antikoncepce existuje i v tomto případě jisté riziko nechtěného otěhotnění. U diafragmy v kombinaci se spermicidním gelem je spolehlivost okolo 96 %, v případě cervikálního kloboučku je to 98 %. Pokud pesar použijete nesprávně, míra spolehlivosti ochrany klesá na 71–88 procent. Dojde-li k otěhotnění, nemá to žádný vliv na vývoj plodu, protože jde o nehormonální bariérovou metodu.

Odborná konzultace: Bc. Nikola Cenková, soukromá porodní asistentka, Opava

Načítám