Hlavní obsah

Nedostala jsem to, kde je test? Jaké jsou druhy, jak se správně provádí a kdy jít ke gynekologovi

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Reklama

Jak potvrdit nebo vyloučit těhotenství? Nejrychlejším způsobem je těhotenský test. Víte, kdy je ideální čas udělat si ho poprvé a jak ho správně provést?

Článek

Těhotenské testy dokážou na základě přítomnosti hormonu hCG v krevním oběhu nebo v moči zjistit, jestli jste, nebo nejste těhotná. Ve chvíli, kdy dojde k oplodnění vajíčka, a to se v děloze uhnízdí, začne placenta tento hormon produkovat. Důležité je tedy správné načasování a taky provedení.

Druhy těhotenských testů

Těhotenský test z moči

Patří k nejpoužívanějším testům, které si můžete provést doma. Test by měl graviditu spolehlivě prokázat už 14 dnů po oplodnění. Ale ideální doba na testování je až několik dní po vynechání menstruace. Pokud jde o to, kdy ho použít, nejvyšší hladina hCG hormonu je v ranní moči, proto je lepší provést si ho hned ráno.

Těhotenský test z krve

Na rozdíl od toho z moči je mnohem přesnější. Existují testy pro domácí použití, krev vám může odebrat i váš gynekolog. Krevní test si můžete udělat kdykoli během dne a těhotenství může prokázat již osmý až devátý den po početí. To je o 14 dnů dříve než test z moči. Výsledek se zobrazí už během deseti minut po nanesení kapky krve. Nemusíte tedy test opakovat, jako tomu bývá u testu z moči.

Jak si krev odebrat?

Test umí detekovat těhotenství z opravdu malého vzorku krve, zhruba 35–40µL (asi kapka). V testovacím setu je lancetka na provedení vpichu do prstu a souprava na provedení testu. Není to nic těžkého ani bolestivého, jen se sama píchnete do bříška prstu.

Jaký test z moči si vybrat?

Na výběr máte z následujících možností:

  • Tyčinka: Po sejmutí ochranného krytu dáte tyčinku do středního proudu moči a počkáte pár minut na výsledek.
  • Proužek: V tomto případě musíte proužek vložit na pár sekund do vlastní moči a počkat opět několik minut na výsledek.
  • Testovací destička: Odeberete malý vzorek moči a kápnete pipetou do testovacího okénka.
  • Digitální těhotenský test: Nejmodernější tyčinkový typ, který výsledek neukazuje v podobě čárek, ale čísel (nula=negativní). V případě, že vyjde pozitivní, dokáže taky ukázat i odhad délky těhotenství.
Foto: Noomanee Kung, Shutterstock.com

Těhotenských testů je na výběr více, většina z nich ukazuje výsledek v podobě čárekFoto: Noomanee Kung, Shutterstock.com

Co znamenají hodnoty hCG?

Hladina hormonu hCG, jehož přítomnost signalizuje těhotenství, se liší podle toho, v jakém týdnu těhotenství se žena nachází. U normálně probíhající gravidity hladina tohoto hormonu na začátku rychle roste, a to až do 10. až 12. týdne. Po této době hladina hormonu klesá. Nízká hladina může znamenat, že jde o mimoděložní nebo neprosperující těhotenství. Vysoká hladina naopak může signalizovat vícečetné těhotenství. Hormon hCG ovšem může u každé ženy stoupat jinak, tedy ani nízká hladina nemusí nutně znamenat, že je něco v nepořádku. Pro představu – ve třetím týdnu (od prvního dne poslední menstruace) mívají ženy hladiny hCG 5–50 (mlU/ml), ve čtvrtém cca 4–426 a v pátém 18–740 (mlU/ml), jde tedy o výrazné rozdíly.

Kdy si test udělat

Citlivost těhotenských testů je 25 nebo i 10 mUI/ml hCG. Z výše uvedeného tedy plyne, že citlivější test můžete zkusit pár dní před očekávanou menstruací, test s nižší citlivostí 25 mUI/ml přibližně ve dnech očekávané pravidelné menstruace. Pro přesnější výsledek se ale doporučuje několik dní počkat.

Co výsledek testu znamená

Výsledek je většinou znám do několika minut. Pozitivní výsledek poznáte podle dvou svislých čárek. Jedna čárka znamená, že nejste těhotná. V případě, že je výrazná jen testovací čárka nebo žádná, test je neplatný. Pak je vhodné test po několika dnech zopakovat. Obecně lze říct, že pokud se objeví dvě čárky v době očekávané menstruace, je téměř vždy jisté, že jde o těhotenství. Současné testy jsou totiž mnohem citlivější, než bývaly

dříve. Přesto může test vyjít falešně pozitivní nebo falešně negativní.

Falešně pozitivní těhotenský test

Ačkoli jsou dnes testy opravdu citlivé, může dojít, zejména v rané fázi těhotenství, k falešné negativitě či pozitivitě. Příčinou bývá příliš brzké provedení testu či nesprávné provedení.

V některých případech může vysoká hladina hormonu hCG signalizovat i některé nemoci, jako je cysta na vaječníku nebo nádorové onemocnění. Některé léky hladinu hCG dokážou zvýšit, například léky na vyvolání ovulace. Pozitivní test může vyjít i v případě mimoděložního těhotenství.

Co dělat, když je test pozitivní

Pokud jste objevila na testu dvě čárky, měla byste navštívit gynekologa, který těhotenství potvrdí i pomocí ultrazvuku, což je někdy kolem 6. týdne těhotenství. Ten již dokáže u plodu spolehlivě odhalit srdeční akci. Ta může být detekována i takto brzo, ale pokud tomu tak není, není třeba se zneklidňovat. Může se objevit až kolem 10. týdne těhotenství.

Odborná konzultace: Eva Šlingová, soukromá porodní asistentka, Lysá nad Labem

Reklama

Načítám