Hlavní obsah

Rané příznaky těhotenství, které se mohou projevovat brzy po oplodnění: vynechaná menstruace i citlivá prsa

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určité příznaky mohou těhotenství prozradit mnohem dřív, než ho oficiálně potvrdí lékař. Ne vždy je totiž prvním znakem vynechání menstruace, leckteré symptomy se mohou objevit téměř ihned po oplodnění. Co vás může nejčastěji informovat o tom, že čekáte dítě?

Článek

Každé těhotenství je jiné a ne všechny ženy mají stejné příznaky – a symptomy se liší i brzy po otěhotnění. Nicméně většina žen může cítit určité změny v celém organismu v podstatě hned po oplodnění: ne nadarmo se těhotenství říká „jiný stav“. Máte pocit, že se to může týkat i vás?

Jak zjistit, že jste těhotná

Existují tři způsoby, jak si brzy po vynechání menstruace ověřit, zda jste těhotná.

  • Jednorázový těhotenský test z moči
  • Vyšetření krve u gynekologa dokáže potvrdit těhotenství již devět dnů po oplodnění, tedy druhý či třetí den po uhnízdění vajíčka.
  • Vyšetření ultrazvukem asi týden po vynechání menstruace

Kdy si udělat těhotenský test

Těhotenský test, který se koupí v lékárně či drogerii, si lze udělat ihned po vynechání menstruace, ale výsledek může být nepřesný. Proto je lepší ho po třech dnech zopakovat. Test v moči zjišťuje přítomnost těhotenského hormonu hCG – začnou ho uvolňovat buňky, které tvoří základ placenty.

Nejranější příznaky těhotenství

Typickým příznakem těhotenství je vynechání menstruace, ale není to jediný a ani první příznak. I v prvních 14 dnech po oplodnění, většinou tedy ještě před očekávanými měsíčky, se mohou objevit podobné potíže jako během premenstruačního syndromu, které už ovšem souvisejí s těhotenskými změnami.

1. Citlivá prsa

Citlivé prsy jsou signálem, že v těle dochází k hormonálním změnám. Bradavky mohou být citlivé, prsa bolavá a ztěžklá. Během těhotenství mnohdy dočasně tmavnou dvorce a bradavky a někdy k tomu dojde hned v prvním týdnu po oplodnění.

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Změny na prsou hned v počátku těhotenství jsou velice časté. Prsa jsou citlivější, mohou bolet, ztěžknout, nebo se dokonce začít zvětšovatFoto: siam.pukkato, Shutterstock.com

2. Nevolnost a zvracení

Podle odborníků trpí ranní nevolností v prvních třech měsících gravidity zhruba 80 % nastávajících matek, 50 % zvrací. Přestože se nevolnosti říká „ranní“, objevuje se i během dne a v noci. Tento příznak je normální a může se objevit už v počátku. Ve výjimečných případech časté zvracení způsobí dehydrataci a zdravotní komplikace, které vyžadují i hospitalizaci.

3. Špinění

K slabému nepravidelnému krvácení může dojít, když se vajíčko začíná uhnizďovat. Občas přitom dojde k porušení některé děložní cévky, což způsobí drobné krvácení (obvykle v době, kdy žena očekává menstruaci). Ke špinění dochází také z nedostatku gestagenů (= hormony, které zajišťují udržení těhotenství), gynekolog může v takovém případě do 12. týdne předepsat umělý gestagen.

4. Únava, bolest hlavy a výkyvy nálad

Od začátku těhotenství může být patrná zvýšená únava, spavost i bolesti hlavy. Stejně tak se někdy objevuje přecitlivělost, plačtivost, podrážděnost, depresivní nálada…

5. Nafouklé břicho a časté močení

Značná část žen má na počátku těhotenství nafouklé břicho. Časté bývá i pobolívání podbřišku, podobné jako před menstruací. Kromě toho se objevuje zácpa, nezvyklý není ani průjem. Zvyšující se hladina těhotenského hormonu hCG vede také k častému nucení na močení.

6. Vaginální výtok

Týden či dva po početí se objevuje hustý bílý výtok bez svědění a pálení. Je normální, nazývá se leukorea a chrání plod před bakteriemi.

7. Citlivost na pachy a chutě a nechutenství

Čich se po oplodnění stává extrémně citlivým a v raném těhotenství mohou začít ženě vadit některé vůně, až se začne vyhýbat i dosud oblíbeným potravinám či kosmetice. Může se k tomu přidat i změna chuti a pachuť v ústech a dočasné nechutenství.

Odborná konzultace: Eva Šlingová, soukromá porodní asistentka, Lysá nad Labem

Reklama

Načítám