Hlavní obsah

Cysty na vaječníku: Jaké jsou příznaky, kdy mohou být nebezpečné a kdy je nutná operace?

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cysta na vaječníku většinou nepředstavuje žádné riziko ani omezení, protože obvykle po nějakém čase sama praskne. Některé ale ženám způsobují řadu problémů a v některých případech je nutná i operace. Jak se v nich vyznat?

Článek

Cysty patří mezi nejčastější problémy žen v plodném věku. Ve většině případů nezpůsobují žádné trable. Některé cysty ale za pozornost stojí, protože mohou ohrozit plodnost, některé se mohou vyvinout ve zhoubný nádor.

Jak cysta na vaječníku vzniká

Nejčastěji vzniká během ovulace, kdy folikul obsahující vajíčko nepraskne, ale naplní se tekutinou, případně praskne a pak se znovu naplní.

Jaké jsou příznaky cysty na vaječnících

Malé cysty obvykle žádné výrazné potíže nezpůsobují, větší cysty již mohou vyvolat nepříjemné symptomy, například bolesti podbřišku. Dalšími příznaky může být nafouklé břicho, pocity tlaku v břiše, bolest při sexu, časté nutkání na močení, bolest zad nebo krvácení mimo cyklus, zvýšené ochlupení na obličeji i těle, akné i deprese.

Cysta na vaječníku může způsobit hormonální změny během menstruačního cyklu, který neprobíhá tak, jak by měl. I proto může být cysta důvod, proč žena nemůže otěhotnět.

Kdy se cysta objevuje a jak rychle roste

Ovariální cysta se může vyskytnout v jakémkoli věku. V menopauze je výskyt cyst vzácnější, ale nebezpečnější, protože mívají zhoubný charakter. Cysty rostou rychlostí asi 2 centimetry za rok, po 35. roce věku ženy rostou pomaleji. Rozměry bývají různé, některé jsou jako hrášek, jiné jsou velké jako tenisový míček i větší. Ve většině případů lze cystu odhalit při běžném gynekologickém vyšetření ultrazvukem, kdy se zároveň určí její umístění a také druh.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Cysty odhalí gynekolog při ultrazvukovém vyšetření během pravidelné preventivní prohlídkyFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Typy cyst

Funkční cysty

Tento typ je nejčastější. Patří sem folikulární cysta, jedná se vlastně o zvětšený folikul (vajíčko), který například nepraskl a dochází v něm k zmnožení tekutiny. Když se cysty naplní, mohou měřit až 15 centimetrů. Další funkční cystou je cysta žlutého tělíska, která bývá menší a objevuje se nejčastěji v druhé polovině menstruačního cyklu v místě bývalého folikulu. V tělísku se může nahromadit voda či krev a přeroste v cystu. Obvykle do tří měsíců zmizí. V té době mohou mít ženy nepravidelnou menstruaci.

Nefunkční cysty

Nejsou považovány za normální součást menstruačního cyklu, jsou méně časté a také nebezpečnější, protože z některých typů může vzniknout zhoubný nádor. Mezi nejznámější nefunkční cysty patří takzvané endometriální cysty neboli endometriomy. Ty se vytvářejí na vaječnících žen, které trpí endometriózou. Nejčastěji se projevují cyklickými bolestmi pánve. Tento typ cysty se bohužel také podílí asi v 6–7 procentech na neplodnosti.

Cysty mohou být i nádorové, naštěstí se většinou jedná o takzvané cystadenomy, které jsou nezhoubné. Každopádně je dobré vědět, že existuje cystická forma rakoviny vaječníků. Dermoidní cysty jsou pak důsledkem abnormálního vývoje tkání a vzácně mohou postoupit až k rakovině. Podrobnější informace o jednotlivých typech cyst najdete zde.

Je vždy vhodné, aby každou hmatatelnou cystu lékař prošetřil pomocí ultrazvuku. Zda se jedná o maligní nádor, potvrdí až odběr vzorků z tkáně cysty.

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Některé cysty způsobí po prasknutí bolest v podbřišku, nevolnost či zvraceníFoto: metamorworks, Shutterstock.com

Příznaky prasklé cysty

Obvykle si žena ani nevšimne, když jí praskne cysta menší velikosti. Výjimečně, většinou v případě větší cysty, může dojít ke krvácení do dutiny břišní. To se projeví velkou bolestí břicha, nevolností, zvracením až kolapsovým stavem v důsledku větší ztráty krve.

V případě slabého krvácení ženu pečlivě sleduje gynekolog (kontrola probíhá formou ultrazvuku), v případě většího krvácení je nutné přistoupit k operaci. Pokud vás začne silně bolet v podbřišku nebo cítíte nevolnost, vyhledejte vždy raději lékaře.

Jak se cysty léčí

Léčba se odvíjí podle typu a velikosti cysty. Nezhoubné (funkční) cysty zmizí obvykle samy během několika menstruačních cyklů. Mohou ale přetrvávat. Pokud ženě nezpůsobují žádné obtíže, gynekolog je pouze sleduje (ultrazvukem).

Hormonální léčba, nebo operace?

V některých případech pomůže hormonální léčba. Pokud tato léčba nezabere, cysta nezmizí, roste a začne bolet, je na místě chirurgický zákrok, který se dnes provádí převážně laparoskopicky. Operaci je nutné dobře zvážit, protože znamená zásah do takzvané ovariální rezervy (kapacita vaječníku). Po zákroku může operovaný vaječník tvořit vajíčka v menší míře než dřív.

Pokud je potvrzen zhoubný nádor, je nutné odstranit maximální množství nádorových buněk (standardně se odstraňují oba vaječníky), rozsah zákroku se odvíjí od konkrétního nálezu.

Cysta na vaječníku

  • Popis - Cysta je dutý útvar s tenkou stěnou naplněný tekutinou velký až několik centimetrů.
  • Příznaky - Malé cysty na obvykle žádné výrazné potíže nezpůsobují, větší mohou způsobit bolesti či tlak v podbřišku, bolest při sexu, časté nutkání na močení, bolest zad nebo změny cyklu nebo krvácení mimo cyklus, zvýšené ochlupení na obličeji i těle, akné i deprese.
  • Léčba - Každou cystu by měl prohlédnout lékař. Některé zmizí samy, jinak pomůže hormonální léčba či chirurgický zákrok. U zhoubného nádoru je nutné odstranit maximální množství nádorových buněk.
  • Prevence - Zdravý životní styl včetně dostatku pohybu a zdravé stravy, prevenci některých cyst může být i hormonální antikoncepce.

Odborná konzultace: MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka, Lékařský dům, Praha

Reklama

Načítám