Hlavní obsah

Citronová babeta

Hodnocení:
(142)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Jednoduché piškotové těsto s lahodnou citronovou chutí a vůní. Přijde vhod jako moučník k odpolední kávě, snídaně nebo jako svačinka pro děti.

Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
  • 3 citrony
  • 250 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru moučka
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Na vymazání
  • 5 g másla na vymazání
  • 5 g hrubé mouky na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve oddělte u všech vajec bílky od žloutků, žloutky dejte do větší zadělávací mísy a bílky do vyšší nádoby, ve které je později budete šlehat. Ze tří citronů vymačkejte šťávu. 

Krok 2: Do mísy ke žloutkům přidejte moučkový a vanilkový cukr a společně je důkladně vyšlehejte. 

Krok 3: Během šlehání do směsi přilijte tenkým pramínkem olej. Vznikne nadýchaný krém. Následně přidejte mléko a citronovou šťávu a zamíchejte.

Krok 4: V jiné misce společně smíchejte polohrubou mouku a prášek do pečiva. Tuto sypkou směs po kouskách zapracujte do tekutého krému.

Krok 5: Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuha, a pak je postupně jemně vmíchejte do těsta. 

Krok 6: Těsto vlijte do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče. Pečte při 175 stupních asi 35 minut. 

Foto: Svatava Vašková

Citronovou babetu můžete vylepšit, když do těsta zamícháte trochu strouhaného čerstvého zázvoru

Máte rádi piškotové těsto? Upečte si obrácený piškotový koláč s jablky nebo řezy s krémem a čokoládou.

ynezorPumanzeSaNyknalC
10. 8. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.