Hlavní obsah

Rybí polévka 3x jinak: Zkuste tradiční i exkluzivní verzi!

Foto: Thinkstock

Rybí polévka k českým Vánocům patří. Nebojte se její přípravy!

Chystáte se na rybí polévku, třeba letos vůbec poprvé? Úspěch předem zaručen! Jak to? Podle těchto tří receptů od šéfkuchařů a rybáře ji totiž nemůžete zkazit...

Článek

Rybí polévka ke štědrovečerní večeři patří. Nevíte, jak na ni? Nechcete ji zkazit? Nebo třeba hledáte alternativu, protože ji nechcete nachystat z kapra? Pro každý z případů máme řešení: jednu poctivou verzi se žemlovým knedlíkem, další luxusnější s mušlí svatého Jakuba a nakonec i variantu ze pstruhů. Co vy na to?

Základní recept na vývar z kapra

Ještě než se pustíte do konkrétních receptů, máme pro vás základní recept na rybí vývar. Na rodinnou dávku pro 6 osob potřebujete: 1,5 litru vody, 800 g kapřích hlav, 3 lžíce oleje, 60 g celeru, 60 g mrkve, 40 g kořenové petržele, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy

Postup:Kapří hlavy očistěte, odkrojte žábry a pečlivě rybu propláchněte. Zeleninu nakrájejte na menší kusy a orestujte ji na oleji v hlubším hrnci. Poté zeleninu zalejte vodou, přidejte koření, kapří hlavy a přiveďte k varu. Pak oheň stáhněte a vývar nechte jemně probublávat asi hodinu. „Dobu určitě nepřekračujte, jinak vývar zhořkne,“ doporučuje šéfkuchař Makro Petr Stádník.

Nezapomínejte z hladiny sbírat sběračkou sraženiny. Vývar pak už jen přeceďte a můžete ho dále používat. Z kapřích hlav lze vyjmout líčka. Pokud se vám použití kapří hlavy příčí, můžete vývar připravit z jeho odřezků a kostry.

Rybí polévka s žemlovým knedlíkem

Na 6 porcí potřebujete:1,5 litru rybího vývaru, sůl. Na zeleninu: 1/4 celeru, 1 mrkev, 1 menší kořenovou petržel, 2 lžíce másla. Na jíšku: 100 g másla, 150 g hladké mouky, 300 ml mléka, 200 ml smetany ke šlehání, muškátový oříšek. Na vnitřnosti: 500 g vnitřností z kapra, 100 g másla. Na knedlíčky: 100 g housek, 30 ml mléka, 15 g másla, 2 vejce, sůl, muškátový oříšek, bílý pepř, 30 g strouhanky, snítku hladkolisté petržele

Foto: Kuchařka Kulinářská inspirace

Žemlový knedlík je vítaným oživením

Postup:Začněte jíškou. Máslo rozpusťte v hrnci, zaprašte ho moukou. Krátce mouku osmahněte ve světlou jíšku, pak ji zalejte vývarem a vařte asi 15 minut. Poté do polévky nalejte mléko, smetanu, přidejte sůl a muškátový oříšek a krátce vše povařte.

Vnitřnosti připravíte snadno. Na pánvi rozpusťte máslo, očistěte vnitřnosti a orestujte je. Zeleninu do polévky nakrájejte na tenké nudličky a osmahněte ji také asi 10 minut na másle.

A zbývají už jen knedlíčky! Housku nakrájejte na kostičky a zvlhčete ji mlékem a rozpuštěným máslem. Z bílků vyšlehejte sníh. K žemli přidejte žloutky, sůl, nasekanou petrželku, muškátový oříšek, bílý pepř, strouhanku i sníh. Propracujte a z hmoty tvarujte menší kulaté knedlíčky. Ty vařte v osolené vodě nebo páře asi 6 minut. Pak stačí všechny složky zkombinovat a může se podávat!

Krémová polévka s mušlemi svatého Jakuba

Na 4 porce potřebujete:1 litr rybího vývaru, 100 ml smetany, sůl. Na omáčku:1 žloutek, 50 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 g šafránu, 10 ml citronové šťávy, sůl. Na tomatovou marmeládu: 16 cherry rajčátek, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř. Na mušle:4 mušle svatého Jakuba, sůl, 6 snítek tymiánu, 2 lžíce oleje

Foto: Restaurace Le Grill

Mušle svatého Jakuba jsou poměrně drahá záležitost, ale za ochutnání stojí

Postup: Vývar vařte, až ho zredukujete o třetinu. Zalejte ho smetanou, solí a ještě krátce povařte. „Šafránovou omáčku připravte den dopředu, získáte mnohem intenzivnější chuť i barvu,“ radí autor receptu Ondřej Koráb, šéfkuchař pražské restaurace Le Grill. Vaječný žloutek vyšlehejte s s olivovým olejem a dochuťte jemně nasekaným česnekem, citronovou šťávou, šafránem a solí.

Tomatová marmeláda je také snadná. Cherry rajčátka nakrájejte na poloviny a v misce je promíchejte s olejem, solí a pepřem. Rajčata sušte v troubě na plechu při 80 stupních tak, aby byla vysušena tak napůl. Poté je nasekejte najemno.

A zbývají už jen mušle! Ty očistěte, osolte a pečte na pánvi na oleji se snítkami tymiánu. Stačí jim jen asi 2 minuty z každé strany. Všechny části pak už jen naskládejte do talíře dle fantazie.

Sváteční pstruží polévka

Na 4 porce potřebujete:2 pstruhy, 2 mrkve, 1 kořenovou petržel, půl celeru, 100 g másla, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 10 kuliček pepře, 2 litry vody, 1 stroužek česneku, sůl, muškátový květ, ocet

Foto: Rybářství Kolář

Vývar nemusí být nutně z kapra, skvěle poslouží i pstruzi

Postup: Pstruhy vyfiletujte a maso bez kůže nakrájejte na větší kostičky. Hlavy bez očí a rybí kostru povařte s polovinou vody, pepřem, bobkovými lístky a novým kořením. Vývar táhněte pomalu asi hodinu. Mezitím zpěňte v dalším hrnci máslo, zeleninu nakrájejte na kostičky a opečte ji ze všech stran. Když zezlátne, zalejte ji druhou částí vody a pár minut ji vařte. Rybí vývar přeceďte přes jemné síto a přilejte ho k zelenině. Polévku dochuťte prolisovaným česnekem a solí. „Na závěr přidejte do polévky jen kousky pstružího masa, muškátový květ, případně ji ještě dochuťte octem, povařte, a můžete podávat,“ dodává autor receptu Josef Kolář z Rybářství Kolář.

A jak děláte rybí vývar vy? Máte nějaké zaručené fígle? Přidejte je do diskuse pod článkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC