Hlavní obsah
3,2
(87)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Rychlý a jednoduchý letní koláč, který zvládnete upéct i na chatě: jako odměrka na pár běžných surovin vám postačí kelímek od jogurtu, elektrický šlehač nahradí ruční práce a s ovocem můžete experimentovat podle chuti.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
  • 2 ks jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 3/4 kelímku cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1,5 kelímku polohrubé mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
Na vymazání a vysypání formy
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst hrubé mouky
Na dokončení
  • 1 lžíce skořicového cukru
Článek

Postup

01.

Jablka oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, zastříkněte citronovou šťávou a nechte chvíli bokem. Dortovou formu nebo menší pekáček vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, troubu předehřejte na 180 stupňů.

02.

Do větší mísy vyklopte jogurt. Kelímek vypláchněte a osušte a použijte jako odměrku. K jogurtu přidejte cukr (tři čtvrtě kelímku postačí, máte-li ale raději sladší dezerty, můžete přidat i plný kelímek), vejce, skořici a citronovou kůru a směs dobře promíchejte, není potřeba ji nijak zvlášť šlehat.

03.

Na povrch jogurtovo-vaječné směsi prosejte mouku s práškem do pečiva a těsto ještě jednou dobře promíchejte. Poté ho přelijte do připravené formy a hustě poklaďte plátky jablek.

Tip: Koláč můžete ještě vylepšit máslovou drobenkou, na tohle množství surovin vám postačí drobenka ze dvou lžic másla.

04.

Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Před podáváním poprašte skořicovým cukrem a přidejte něco svěžího: lžíci husté zakysané smetany, noček z mascarpone nebo kopeček vanilkové zmrzliny.

Nejlepší jablkové recepty: Zkusíte bábovku, koláč nebo kuře? Anebo si udělejte jablečná povidla bez míchání pečená v troubě.

Reklama

Související témata:

Načítám