Hlavní obsah
3,2
(19)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

V létě se tento recept vyloženě hodí. Potřebujete jenom pár ingrediencí a netradiční pohoštění pro nečekanou návštěvu bude na stole za několik minut. Pár lžic ale před hosty schovejte, tenhle dip je totiž skvělý i jako dresing na salát.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 misku
Na dip budete potřebovat
  • 200 g sýru feta
  • 170 g řeckého jogurtu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
  • 4 lžíce olivového oleje
K podávání
  • 5 ks pšeničných tortill
Na posypání
  • 4 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce piniových semínek
Článek

Postup

01.

Do mixéru rozdrobte fetu. Přidejte pár lžic hustého řeckého jogurtu, trochu citronové šťávy (přidat můžete i lžičku nastrouhané kůry) a špetku pepře a rozmixujte na hladký krém. Přendejte do servírovací misky.

02.

Přidejte čerstvé bylinky: k fetě se hodí rozmarýn, tymián a oregano, ale také levandule a kopr. Před podáváním ještě dip zakápněte olivovým olejem a posypte nasucho opečeným sezamem a piniovými semínky. Milovníci majonézy mohou dip jednou lžící zjemnit a kdo má rád česnek, může do něj stroužek prolisovat.

03.

Dip z fety se skvěle nabírá pomocí křupavých trojúhelníčků z pšeničných tortill. Rozpalte troubu na 200 °C a kupované tortilly nakrájejte na trojúhelníky jako pizzu (vlnovkový okraj vykouzlíte pomocí rádýlka). Rozložte je v jedné vrstvě na plech a vložte do trouby asi na 10 minut, v polovině času je obraťte a promíchejte. Omáčku ale můžete podávat také s opečeným toastovým chlebem nebo čerstvou zeleninou nakrájenou na hranolky.

Tip: Dip se skvěle hodí i jako dresing na rajčatový salát s rukolou.

Zbytek jogurtu pak přidejte do kakaové bábovky, vyrobte řecký okurkový salát tzatziki nebo jednoduchou jogurtovou zmrzlinu s čerstvým ovocem.

Reklama

Související témata:

Načítám