Hlavní obsah

Září na zeleninové zahradě: Sklízejte, pečujte, sázejte

Foto: DisobeyArt, Shutterstock.com

Foto: DisobeyArt, Shutterstock.com

Reklama

Babí léto je na zahradě za odměnu – dozrávají dýně, kořenová zelenina, brambory i poslední rajčata. Sklízejte, vysévejte novou zeleninu a pečujte o půdu, aby plodila i příští rok.

Článek

Září je na zeleninové zahradě měsícem hojnosti. Právě teď sklízíte plody své práce. Mrkev je silná a šťavnatá. Sílí i petržel a celer. Pochutnat si můžete na posledních rajčatech, paprikách, okurkách, hrášku a fazolkách. Z druhého nebo možná dokonce třetího výsevu sklízíte ředkvičky, pozdní salát, špenát nebo mangold. Abyste se ze sklizně opravdu mohli radovat, neudělejte začátečnické chyby – zelenina je sice už dozrálá, jen ji utrhnout, ale i tak pozor na škůdce a přicházející přízemní mrazíky.

Jak chránit zeleninu na zahradě

Zkušený zahradník si úplně vydechne, až když je úroda pod střechou. Pořád ještě se totiž mohou objevit škůdci, kteří s ní zatočí. Mrkev a pórek proto překryjte bílou netkanou textilií. Tyto plodiny sice případné přízemní mrazíky zvládnou, ale zabráníte škůdcům (pochmurnatka mrkvová, květilka cibulová a další), aby se pustili do vaší úrody dříve než vy.

Citlivější zeleninu – zvlášť v druhé polovině září – mohou zdeptat přízemní mrazíky. Proto například rajčata, papriky, okurky, cukety a dýně překryjte netkanou textilií. Pokud jim obléknete „svetr“, vydrží i mrazíky až do mínus 4 °C. Přes den, pokud svítí slunce, jim zase odlehčete, ať mohou plody ještě dozrát.

Foto: Torruzzlo, Shutterstock.com

Pórek případné první ranní mrazíky bez problému zvládneFoto: Torruzzlo, Shutterstock.com

Ohlídejte plíseň a hnilobu

Sledujte také, zda rajčata za vlhkého počasí nechytají plíseň – to se pak na nich tvoří nahnědlé skvrny. Všimnout si jich můžete na plodech i na listech. V takovém případě je ihned odstraňte.

Bohužel, proti plísni funguje hlavně chemický postřik. Můžete ale zkusit štěstí a připravit si i přírodní přípravek: rozdrťte 50 gramů česneku, zalijte ho pěti litry vroucí vody a nechte přes noc vylouhovat. Pak sceďte a nařeďte v poměru jeden díl výluhu a tři díly vody. Rozprašovačem stříkejte na rajčata obden.

Aby vám neshnily poslední dýně a cukety, občas prohlédněte plody. Zvlášť, pokud je začátek září vlhký a bohatý na déšť, mohou plody uhnívat, protože jsou v kontaktu s vlhkou půdou. Opatření je prozaické – šoupněte pod dýni či cuketu starou dlaždici, prkénko nebo cihlu. Zamezíte tak přímému kontaktu se zeminou. Odstranit můžete u rostlin i přebytečné listy, pokud plodu stíní, aby dozrál.

Foto: MNStudio, Shutterstock.com

Dýně občas prohlédněte a ty nahnilé vyndejte, ať se nenakazí ostatníFoto: MNStudio, Shutterstock.com

Co sklízet v září

V září usychají lusky plné hrášku a fazolí. Pokud je pěstujete takzvaně na semeno, nechte je pořádně dozrát, za suchého počasí je skliďte, vyloupejte a hrášek či fazole dosušte na vzdušném suchém místě. Až pak zavřete do sklenic.

Připravena už může být červená řepa. Pokud ji zavařujete, neváhejte ji zpracovat nyní. Jestli ji ale chcete schovat do písku a přechovat přes zimu, nechte řepu zatím v zemi. To samé platí i o černé ředkvi, petrželi nebo mrkvi. Na sklizeň kořenové zeleniny je čas koncem září nebo začátkem října.

Naopak neotálejte se sklizní cibule. Nejpozději začátkem září by měla jít z půdy ven. Opět si počkejte na suché počasí. Cibuli zbavte zbytku zeminy a nechte ji tři týdny dosušit v suchém a větraném prostoru. Sklízet a sušit můžete i bylinky – například majoránku, tymián, dobromysl.

Září a výsev

Ač je září hlavně měsícem sklizně, udělejte si čas i na výsev. Záhony nejprve připravte – vytrhejte plevel, zryjte je a přidejte kompostovanou zeminu. Vysévat můžete například ředkvičky, pozdní salát, špenát, kopr nebo ozimý květák. Vysít můžete i mrkev, která bude přezimovat a budete z ní mít užitek příští rok. Pokud je chladněji a zářijové počasí vypadá spíš na říjen nebo listopad, chraňte zeleninu netkanou textilií.

Až postupně sklidíte většinu záhonů, pusťte se do jejich kultivace. Zryjte je a zapracujte kompost nebo hnůj. Na jaře si ušetříte práci.

Reklama

Související témata:

Načítám