Hlavní obsah

Převýchova mužů: Kdy chlapa změnit lze, a kdy už ne?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to spíš ženská disciplína. Snaha muže změnit, předělat ho takzvaně k obrazu svému. Ale jde to vůbec? Lze někoho změnit? Ano i ne. Záleží na tom, co přesně chcete jinak.

Článek

Když s někým randíte nebo žijete, neznamená to, že musíte být stoprocentně přesvědčení o jeho dokonalosti. Nikdo přeci není bez chyby! Ale co když vám na něm něco doopravdy hodně vadí? Lze ho „přimět“ ke změně? Britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox tvrdí, že někdy ano, někdy ne. Jde o to, zda se mu do změny chce, a hlavně o jakou změnu jde.

1. Zahýbá

Jeho předešlý vztah ztroskotal na jeho nevěře. Čeká to samé i vás? Možná ano, možná ne. Zjistěte, jak přesně to bylo. Podvedl svou ex jednou, nebo dokonce ke konci vztahu, když to už dávno nefungovalo? Nebo byla nevěra běžnou součástí jejich vztahu, vystřídal během něj několik milenek a v podstatě byl soustavně ve dvou postelích? Je rozdíl, jestli je podvádění jeho životní styl, nebo čin, které se jednou dopustil.

Verdikt: Pokud je zahýbání jeho životní styl, nezměníte ho a je čas zmizet. Jestli ale svého záletu lituje, nevěra nebyla opakovaná, a možná to byla i reakce na rozpadající se vztah, dejte mu šanci. Ale mějte oči otevřené a věřte svému instinktu. „Z praxe vím, že když žena muže podezírá z nevěry, v drtivé většině případů je její podezření oprávněné,“ říká Tracey Cox.

2. Pije

Tady hodně záleží na tom, kolik je danému muži let. Jestli je každý třetí den na nějaké party, kde se zlíská, ale je mu dvacet, dá se to omluvit. Pokud je mu čtyřicet a paří každý druhý den, je to problém. Vlastně nejde ani tak o party, ale o to, že hodně pije. Ale v potaz je třeba brát i to, v jaké životní situaci se zrovna nachází.  Nezapomínejte ale na to, že alkohol by neměl být řešením problémů, že je naopak může způsobit.

Verdikt: Jestliže je pro něj pití na první místěa jakmile nemá denně svoji hladinku, je nervózní, není na něj spoleh, jděte od toho. Závislost je silnější než vy. Pokud si dá občas skleničku, ať už s kamarády ku nějaké příležitosti nebo „jedno na žízeň" a vám to nevadí, není co řešit. Pak je tu také možnost, že je jeho problém s alkoholem větších rozměrů, ale vám stojí za to s léčbou pomoci. Nastavte si pevná pravidla a buďte nekompromisní. Jednou dvakrát mu to nevyšlo? Fajn, ale víc než tři šance mu nedávejte.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jestli pije s partou nebo o samotě je nakonec jedno. Jen tak s tím nepřestaneFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

3. Zatvrzelý starý mládenec

Vy sníte o svém dni v bílých šatech a závoji, on se osype, jen slyší slovo svatba. I v tomto případě nelze jasně říct, zda někdy jeho odpor k usazování přejde, či ne. Pokud mu je dvacet, je asi pochopitelné, že svatba není to, o čem by nyní přemýšlel. Ale jestli tohle říká čtyřicátník, asi to něco znamená. Stejně tak je důležité vědět, zda třeba už v minulosti nějaký vážný vztah měl (byť nebyl ženatý). Značí to, že toho je schopen, jen teď nemá náladu se vázat. Možná se stále cítí zraněný předešlým rozchodem nebo si užívá znovu nabyté svobody.

Verdikt: Obecně platí, že když muž něco říká, také to tak myslí. Proto se ptejte jasně. Nechce se ženit teď, nebo nikdy? A pokud rezolutně tvrdí, že nikdy (a není žádný mladíček), věřte mu. A buď se s tím smiřte, nebo jděte od toho a hledejte muže, který vám váš sen splní.

4. Nechce děti

Opět platí, že pokud neuvažuje o dětech a nedávno oslavil dvacetiny, je to vcelku přirozené. Pokud jste spolu ale už nějaký čas a rozhodně máte oba věk na založení rodiny, berte jeho slova vážně.

Verdikt: Bavte se o dětech, rozpoutejte skutečnou diskusi. Nechce je teď, nebo vůbec nikdy? A proč? Bojí se, že nebude dobrý otec? Že to nezvládnete finančně? Nebo prostě má pocit, že děti nejsou to, co v životě chce a potřebuje? S některými obavami se lze vypořádat, lze je vyřešit, s jinými ne. A v neposlední řadě je tu také možnost, že děti chce, ale ne s vámi.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jestli toužíte po tom v nejbližší době otěhotnět, neztrácejte čas s někým, kdo děti nechceFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

5. Nechová se k vám dobře

Tohle je samozřejmě široký pojem, ale obecně platí, že když se k vám někdo nechová dobře, často vás činí nešťastnou, není to rozhodně dobře a bude jen hůř. Jsou věci, které nemá cenu snažit se změnit.

Verdikt: Fyzické násilí, psychické týrání, slovní útoky? Tady platí nulová tolerance. Jestli tohle dělá, jděte pryč, hned! Pozor i na život s narcistou, to také nevěstí nic dobrého. Sobeckost, neohleduplnost, málo romantiky? S tím se možná něco dělat dá. Jasně ale musíte definovat, co vám vadí, co se vám nelíbí. Vytvořte dohodu, co je potřeba změnit, stanovte si pravidla. Pokud je ale bude následně porušovat, jděte ze vztahu pryč.

Milovali jste se, ale už to není tak žhavé? Vztah bez lásky. Kdy zůstat, kdy odejít?

Související témata:

Načítám