Hlavní obsah

Otázky, které prohlubují spojení s partnerem

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztah, který u ostatních budí závist? Není problém! Porozumění, důvěra, prohloubení spojení mezi vámi a partnerem, ale i uspokojivé milování. Otevřete ústa a svého milence se začněte vyptávat! Na co a kdy?

Článek

Mezi důvody, proč se vztahy rozpadají, patří vyčpělost, rozdílné názory, hádky o výchovu dětí či o peníze. Často opomíjeným viníkem je ale především to, že spolu partneři neumějí mluvit. Přitom stačí myslet na několik vztahových otázek, které dvojici posílí jako pár, budují týmového ducha a obecně prodlužují stav spokojenosti. Co doporučuje sexuální kouč Sean Jameson z irského Dublinu? Jaké komunikační kanály otevřít?

1. Jaké jsou tvoje plány za pět let?

Otázka ohledně plánů do budoucna je ohromně důležitá zvlášť u začínajících vztahů, nicméně i v těch dlouhodobých je vhodné se sem tam ujistit, zda jako milenci a partneři jdete společným směrem a získáváte od života to, co jste si (každý sám i společně) vysnili. Vymezení cílů vám dává možnost vytvořit plány a cesty k nim.

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Kde se vidíš za deset let? Ne, váš partner se nezměnil v šíleného HRistu, ale chce se ujistit, že i nadále počítáte s tím, že mu budete prát a vařitFoto: Minerva Studio, Shutterstock.com

2. Zvládl jsi tento týden vše, cos potřeboval?

Pracovní projekt, osobní závazky, sliby, předsevzetí i přání... Ptejte se, zda protějšek uskutečnil to, na co se v několika posledních dnech soustředil. Nejenže tím projevíte zájem o jeho osobu, ale zároveň se můžete zamyslet, zda by nešlo některé vaše aktivity propojit. V každém případě pocity z úspěchů a neúspěchů, které protějšek prožívá, vám oběma pomohou zůstat v kontaktu.

3. Co bychom pro sebe mohli udělat?

Sdílejte pozitivní momenty, špatných zpráv okolo je hodně. Večer si dejte skleničku a pobavte se třeba o tom, že si vezmete den dva na odpočinek. Plánujte, kam byste se chtěli podívat, co byste si chtěli společně pořídit a zavzpomínejte na minulou dovolenou. Záměrem je poukázat na malé radosti ve vztahu a oblasti, ve kterých se vám daří. Povzbudí vás to.

4. Jsou naše hádky v pořádku?

Nedávno jste si vyměnili názory na téma, co to jsou nezbytné výdaje domácnosti. Zatímco jeden křičí a obhajuje velké nákupy, druhý z rozepře odchází a přestane komunikovat. Pokuste se zjistit, jak podobné emotivní stavy partner prožívá, co by na nich změnil, popřípadě jak se můžete lépe domluvit. Můžete se tak přiblížit k řešení problémů.

Foto: Just Life, Shutterstock.com

V klidu spolu proberte, jak probíhají vaše konflikty, jak se u toho oba cítíte a co se dá na zaběhlém způsobu změnitFoto: Just Life, Shutterstock.com

5. Víš, co chci vyzkoušet v ložnici?

Sex je nezbytná součást vztahu. Mluvte o svých fantaziích, je to zdravé! Třeba objevíte zajímavou pozici, hru, aktivitu či pomůcku, která váš sexuální život posune na jinou úroveň. A proč se o něčem takovém bavit, když máte pocit, že už milence v tomhle směru dobře znáte? Protože postupem času se sexuální preference mění. Na vině je věk, stres, zdravotní problémy, léky a podobně. Proto je informační inventura tolik důležitá.

6. Měla jsem na sobě něco, co ti přišlo sexy?

Sukně, rtěnka, parfém, vysoké boty, výrazně nalíčené oči... Nejspíš vás překvapí, co partnera za posledních sedm dní zaujalo. Aspoň zjistíte, čemu věnovat zvýšenou pozornost. Pokud ovšem odpoví něco neutrálního nebo váš vzhled ignoruje, berte to jako signál, že je čas vnést do partnerství trochu spontánnosti a překvapení. Nejspíš vztah pohltila rutina.

7. Jsi bohatší o další zkušenost?

Tahle otázka sice někomu přijde možná banální až trapná, ale podívejte se na ni jinak. Doma a ve vztahu často mluvíte o stejných věcech: děti, rodina, sousedi, jídlo, psi, kočky, práce... Dotaz typu „máš nějakou novou zkušenost“ je zajímavý, vybočuje z řady a umožňuje diskutovat o něčem jiném než o obvyklých záležitostech. Jak příjemně osvěžující!

Reklama

Související témata:

Načítám