Hlavní obsah

Salátová okurka: skvělá na talíř, jako kosmetika i na úklid

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

I když o ní mnozí mluví s despektem jako o zelenině s „jalovou chutí“ nebo zelené vodě ve slupce, měli byste brát salátovou okurku vážně. Možná vás překvapí, kolik příznivého umí udělat pro vaše tělo i domácnost!

Článek

Okurkový salát nebo limonáda – to je asi nejčastější zpracování salátové okurky v kuchyni. Proč byste si ji ale měli dopřát co nejčastěji, třeba i denně? Třeba proto, že je zcela bez tuku, a tak se hodí jako součást redukční diety a zdravého jídelníčku.

Okurka podpoří hubnutí i zdraví

Dietářky jistě dobře vědí, že ve 100 gramech je jen 41 kalorií. Umí také zmírnit chuť k jídlu, proto je top potravinou při hubnutí. Abyste využili potenciál salátové okurky naplno, měli byste ji jíst i se slupkou.

Obsažená voda (až 95 %) a pektin zlepšují trávení a pomáhají v případě zácpy, která občas může redukční dietu doprovázet. Pektin je blahodárný i pro bakterie ve střevech, díky obsahu vody pomůže hydratovat.

Kromě toho dodá i vlákninu, obsahuje i vitaminy A, C, K, vápník, hořčík, draslík, mangan a fosfor. Jsou v ní i flavonoidy, tedy antioxidanty, které pomáhají proti volným radikálů – ty mohou za rychlejší stárnutí buněk i vznik chorob srdce a cév.

Foto: ECOSY, Shutterstock.com

Pro ty, co právě drží dietu, je okurka ideálníFoto: ECOSY, Shutterstock.com

Pomůže se zápachem z úst

Salátová okurka pomůže i těm, které trápí zápach z úst. Stačí ji nakrájet na tenká kolečka, která si vložíte do úst a necháte pár minut působit. Okurky za tu dobu „vsáknou“ zápach a je po problému. Tuto jejich báječnou vlastnost využijete, pokud jste snědli třeba česnek a nemáte po ruce žvýkačku. Takto použitou okurku vyplivněte.

Recepty s okurkou

Salátová okurka nemá kdovíjak výraznou chuť, ale co by bez ní byl třeba šopský salát. Vyzkoušet můžete i studenou okurkovou polévku. Velmi se hodí do smoothie – když přidáte trochu citronu a máty, máte v ruce chutnou směs, která pomůže očistit tělo od škodlivin. Pamatujte na to v době jarní únavy, kdy je zvykem ordinovat si různé detoxy. Na osvěžení je skvělá i okurková limonáda. Ta patří mezi koktejly, které pomohou s hubnutím a osvěží.

Foto: Ildi Papp, Shutterstock.com

Jestli jste zatím okurku používali jen do salátů, vyzkoušejte z ní uvařit polévkuFoto: Ildi Papp, Shutterstock.com

Okurka v domácí kosmetice

Potřebujete dát výživu vlasům a pleti? Vylouhujte okurku ve vodě a vzniklou okurkovou vodu používejte na opláchnutí vlasů po umytí, nebo jí potírejte pleť – kyselina pantothenová a vitamin E se postarají o jejich kondici. Co nespotřebujete, to klidně vypijte, protože i takto získaná voda obsahuje hodně vitaminů a minerálů, které jsou elixírem mládí.

A jak si okurkovou vodu připravit? Do džbánu nalijte asi 1,5 litru vody a nakrájejte do ní jednu omytou salátovou okurku i se slupkou. Ideální je ta v bio kvalitě. Nechte hodinu louhovat, slijte a pijte nebo aplikujte.

Slupky nevyhazujte, hodí se i na úklid

Pokud vám při jídle vadí slupka, okurku oloupejte, ale slupku rozhodně nevyhazujte! Můžete ji totiž využít nejen jako klasický obklad na pleť, ale třeba i v rolích méně obvyklých:

  • Na popsanou zeď - Pokud vaše děti pomalovaly zeď, nechte slupky zavadnout tak, aby už nebyly mokré, a pak je použijte jako gumu. Gumujte jejich vnitřní stranou.
  • Na vrzající dveře - Čerstvou a dostatečně mokrou slupku z okurky lze použít jako první pomoc na vrzající pant dveří.
  • Proti zamlžení - Vnitřní stranou čerstvé slupky můžete potřít mlžící se zrcadlo v koupelně, ale vyzkoušejte to i na zamlžující se brýle. Ošetřený povrch by měl chránit proti opětovnému zamlžení.
  • Na lakované boty - Máte rádi, když se vám lakýrky lesknou? Potřete je čerstvou slupkou od okurky! Navíc budou i částečně impregnované.
  • Na nerez - Slupky z okurky naleští například i nerezové vodovodní kohoutky a jiné drobnější kovové plochy v domácnosti. Bonusem je odstranění vodního kamene.

Reklama

Související témata:

Načítám